Животна средина за Европу

Животна средина за Европу

На Министарској конференцији „Животна средина за Европу”, одржаној 22. маја 2003. године, у Кијеву, Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата потписало је осам земаља Карпатског региона – Украјина, Пољска, Румунија, Словачка, Мађарска, Чешка, Аустрија и Србија. Формирањем овог Региона Европске земаље су се договорило о концепту сарадње на његовом развоју, коришћењу и заштити.

5. новембра 2007. године Србија је ратификовала Оквирну Конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата и тиме створила могућност да допринесе очувању укупног биодиверзитета, флоре, фауне и станишта региона Карпата као једног од најбогатијих региона Европе. Самим тим, обавезе Министарства пољопривреде и заштите животне средине су да:

  • ,,Води свеобухватну политику и сарађује у циљу заштите и одрживог развоја Карпата са намером да побољша квалитет живота, ојача локалну привреду и заједницу и очува природне вредности и културно наслеђе. Да би се остварили ови циљеви, и да би се осигурала њихова примена, Стране могу да, по потреби, израде и усвоје Протоколеˮ, у складу са чланом 1. ове Конвенције;
  • У складу са чл. 2. и 18. усваја и израђује протоколе у којима су дефинисане конкретније обавезе, како би се употпунило и олакшало спровођење општих принципа о којима су се стране споразумеле самом конвенцијом.

У складу са обавезама које проистичу из ове конвенције, Скупштина Републике Србије је у марту месецу усвојила Протокол о заштити и одрживом управљању шумама уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата и Протокол о одрживом туризму уз Oквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата (,,Службени гласник РС-Међународни уговори” број 5/15).Протоколом о одрживом туризму уз Oквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата предвиђено је јачање сарадње држава чланица на развоју одрживог туризма у Карпатима ради обезбеђивања развоја туризма у складу са еколошким захтевима у циљу интеграције са заштитом биолошке и културне разноврсности. Поред општих мера, Протокол садржи и читав низ одредби које се односе на специфичне мере које би државе уговорнице требало да предузму на овом плану, те одредбе о имплементацији, мониторингу и процени.

Протоколом о заштити и одрживом управљању шумама уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата предвиђено је одрживо управљање шумама и планирање простора, у циљу очувања постојећих површина под шумама као кључног саставног дела карпатског предела. Протокол садржи и читав низ одредби које се односе на специфичне мере које би државе уговорнице требало да предузму на овом плану, те одредбе о имплементацији, мониторингу и процени.