Životna sredina za Evropu

Životna sredina za Evropu

Na Ministarskoj konferenciji „Životna sredina za Evropu”, održanoj 22. maja 2003. godine, u Kijevu, Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata potpisalo je osam zemalja Karpatskog regiona – Ukrajina, Poljska, Rumunija, Slovačka, Mađarska, Češka, Austrija i Srbija. Formiranjem ovog Regiona Evropske zemalje su se dogovorilo o konceptu saradnje na njegovom razvoju, korišćenju i zaštiti.

5. novembra 2007. godine Srbija je ratifikovala Okvirnu Konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata i time stvorila mogućnost da doprinese očuvanju ukupnog biodiverziteta, flore, faune i staništa regiona Karpata kao jednog od najbogatijih regiona Evrope. Samim tim, obaveze Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine su da:

  • ,,Vodi sveobuhvatnu politiku i sarađuje u cilju zaštite i održivog razvoja Karpata sa namerom da poboljša kvalitet života, ojača lokalnu privredu i zajednicu i očuva prirodne vrednosti i kulturno nasleđe. Da bi se ostvarili ovi ciljevi, i da bi se osigurala njihova primena, Strane mogu da, po potrebi, izrade i usvoje Protokoleˮ, u skladu sa članom 1. ove Konvencije;
  • U skladu sa čl. 2. i 18. usvaja i izrađuje protokole u kojima su definisane konkretnije obaveze, kako bi se upotpunilo i olakšalo sprovođenje opštih principa o kojima su se strane sporazumele samom konvencijom.

U skladu sa obavezama koje proističu iz ove konvencije, Skupština Republike Srbije je u martu mesecu usvojila Protokol o zaštiti i održivom upravljanju šumama uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata i Protokol o održivom turizmu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata (,,Službeni glasnik RS-Međunarodni ugovori” broj 5/15).Protokolom o održivom turizmu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata predviđeno je jačanje saradnje država članica na razvoju održivog turizma u Karpatima radi obezbeđivanja razvoja turizma u skladu sa ekološkim zahtevima u cilju integracije sa zaštitom biološke i kulturne raznovrsnosti. Pored opštih mera, Protokol sadrži i čitav niz odredbi koje se odnose na specifične mere koje bi države ugovornice trebalo da preduzmu na ovom planu, te odredbe o implementaciji, monitoringu i proceni.

Protokolom o zaštiti i održivom upravljanju šumama uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata predviđeno je održivo upravljanje šumama i planiranje prostora, u cilju očuvanja postojećih površina pod šumama kao ključnog sastavnog dela karpatskog predela. Protokol sadrži i čitav niz odredbi koje se odnose na specifične mere koje bi države ugovornice trebalo da preduzmu na ovom planu, te odredbe o implementaciji, monitoringu i proceni.