Вести

Сара Павков

Сарадња приватног сектора и државе на пројектима унапређења заштићених подручја

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Владе Републике Србије Сара Павков одржала је састанак са представницима осталих министарстава у Влади, Удружења банака Србије (УБС) и банака чланица, поводом Меморандума о сарадњи који су Министарство и УБС потписали у мају.

08.06.2023.
Министарство заштите животне средине

МЗЖС започело уклањање историјског отпада са локалитета ХК „Вискоза“

Министарство заштите животне средине започело је процес уклањања историјског отпада на локацији некадашње фабрике „Вискоза“ у Лозници. Како је измештање опасног отпада сложен технолошки процес, а сви објекти су у руинираном стању, у току је рашчишћавање терена како би се обезбедио приступ машинама и пумпама за скупљање и транспорт отпада.

08.06.2023.

ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА ЗА ДОДЕЛУ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА ЗА ОЧУВАЊЕ И ЗАШТИТУ БИОЛОШКЕ, ПРЕДЕОНЕ И ГЕОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ У 2023. ГОДИНИ

1. Захтев за доделу подстицајних средстава подноси се на посебном обрасцу који се доставља директно, без пропратног акта/дописа, на адресу: Министарство заштите животне средине, Одсек за заштићена подручја, Комисија за подстицаје, 11070 Београд, Омладинских бригада 1, канцеларија број 668 и на имејл адресу: aleksandra.doslic@eko.gov.rs и lidija.stevanovic@eko.gov.rs  На насловној страни попуњеног обрасца, осим других тражених података, ставља се печат локалне самоуправе и потпис одговорног лица. Печат и параф одговорног лица ставља се и при дну сваке странице попуњеног обрасца.

Рок за подношење захтева за доделу подстицајних средстава је 20.6.2023. године.

05.06.2023.
Вујовић  1

Обележен Међународни дан заштите животне средине

„У протеклом периоду остварен је велики напредак на пољу заштите животне средине, пре свега кроз унапређење регулаторног оквира за бржу и ефикаснију зелену трансформацију Србије. Усвојен је сет закона који су потврдили нашу решеност да се законодавство у овој области усагласи са европским. Прошле недеље усвојили смо Стратегију нискоугљеничног развоја, а усвојени су и Програм квалитета ваздуха и Програм развоја циркуларне економије. У току је припрема првог Програма прилагођавања на измењене климатске услове, као и врло интензиван процес израде Стратегије заштите животне средине – Зелена агенда са Акционим планом“, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на „Сајму зелених идеја, пројеката и инвестиција“ поводом обележавања Међународног дана заштите животне средине.

05.06.2023.
Вујовић

Министарки Вујовић почасна повеља у Петровцу на Млави

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић примила је данас, поводом обележавања Дана општине Петровац на Млави, Повељу „4.јун“ за допринос у стварању чистије и зеленије општине.

02.06.2023.
Вујовић

Министарка Вујовић обишла новоизграђену трансфер станицу у Петровцу на Млави

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је новоизграђену трансфер станицу са рециклажним двориштем у Петровцу на Млави – Центар за сакупљање и сепарацију комуналног отпада.

02.06.2023.

Влада Републике Србије усвојила Стратегију нискоугљеничног развоја до 2030. године

На седници одржаној 1. јуна 2023. године, Влада Републике Србије усвојила је Стратегију нискоугљеничног развоја Републике Србије за период од 2023. до 2030. године са пројекцијама до 2050. године.

01.06.2023.
Вујовић

Министарка Вујовић обишла реконструисану блоковску топлану у Осечини

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је реконструисану блоковску топлану у Осечини, где је стара котларница на угаљ замењена новом на пелет и где ће бити повезан и нови топловод, на који ће сада бити прикључено више од 60 домаћинстава и 7 привредних објеката у 4 зграде, на 4.500 квадратних метара.

31.05.2023.
слика

Ђетиња обојена шампоном за прање аутомобила, предузете законом предвиђене мере према починиоцу

У поподневним часовима, у понедељак, 29. маја, примећена је интезивно зелена боја у реци Ђетињи, након чега су на терен изашли Комунална милиција, Еколошка инспекција града Ужица и републички еколошки инспектор. У сарадњи са грађанима откривен је узрок и починилац овог дела. Реч је о предузетничкој радњи која се бави прозводњом шампона за прање аутомобила. Наводно, како је изјавио власник радње, шампон се прави на биљној бази, а до изливања у Јаз на Међају дошло је приликом прања просторија у којима се одвија производња.

 

30.05.2023.

Инспекција Министарства заштите животне средине на терену након пожара у Бору

Инспекција Министарства заштите животне средине изашла је на терен одмах по избијању пожара у борској јами, који се догодио данас око 11 сати и због којег се над Бором надвио густ црн дим.

19.05.2023.