Здравље у средишту климатских промена

Здравље у средишту климатских промена

image-56cc2fbd2d76403276e740832d0aebba9fb899bfe0db4025b7d84dbeb33f6230-VДржавни секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић борави на светској Конференцији Уједињених Нација о промени климе, Париз COP 21. На Конференцији се доноси нови климатски споразум којим се дефинишу национални доприноси у погледу смањења гасова са ефектом стаклене баште. Република Србија је међу првих 10 земаља на свету и прва земља у региону која је донела Национални акциони план смањења гасова са ефектом стаклене баште и доставила их секретаријату конференције у Паризу. Овај план подразумева смањење од 9,8% гасова са ефектом стаклене баште до 2030. у односу на 1990.

Током боравка на конфренцији одржана су четири панела на којима су изнети ставови Републике Србије али и региона. Регионална канцеларија Светске здравствене организације - Европска радна група за здравље и климатске промене, Истразивачки центар Монака и Савез за здравље и животну средину, организовали су Панел ”Здравље у средишту климатских промена” на којем су се разматрале последице по здравље људи, чији су узрок климатске промене. На Панелу су поред државног секретара учествовали и Њ. Е. Принц Алберт од Монака, Министар здравља и социјалне политике Француске Марисол Тоураине, Регионални Директор Светске здравствене организације Зсузсана Јакаб.

Панел дискусија о предностима Париске Декларације по здравље људи, која је уследила након презентација, подразумевала је интерактивну дебату, чији су циљ афирмисали високи представници УНЕЦЕ, УНЕП-а, Немачке, Ирске, Генерални Директор Светске метеоролошке организације, Извршни Директор Европске Агенције за заштиту животне средине.

image-887039999c562f46a3d7a06d0c469f8aec8eb0959ce0633e2fde78519b06f123-V„Потребно је у свакодневном животу посветити пажњу физичким активностима које доприносе побољшању здравља, бициклизам и ходање треба прихватити као нови вид политике урбаног развоја и транспорта и дневног живота. Да би се овај циљ остварио, државе чланице СЗО/УНЕЦЕ, заједнички раде на овом концепту у оквиру Пан Европског програма, који представља међународну политичку платформу, интегришући деловање министарстава саобраћаја, животне средине и здравља“, рекла је државни секретар Божовић и додала да се Србија, прихватајући партнерство са Аустријом, обавезала да ће промовисати бициклизам, као један од видова безбедног и свима доступног облика транспорта.

Божовић је у име Србије и ресорног Министарства, позвала и друге државе чланице да се придруже Пан Европском партнерству за бициклизам и учине да активна мобилност постане интегрални део примене новог климатског Споразума.