Завршна конференција ''TRANSDANUBE ''

Завршна конференција ''TRANSDANUBE ''

Transdanube_LogoЗавршна конференција пројекта „TRANSDANUBE“ - Одрживи транспорт и туризам дуж Дунава је реализована у оквиру Програма транснационалне сарадње Југоисточна Европа 9. септембра 2014. године у Београду. У реалиуацији пројекта су учествовали Аустријска агенција за животну средину и Регионална Агенција за развој источне Србије у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и DCC-ом (the Danube Competence Centre), као партнерима на пројекту.

Данило Голубовић државни секретар министраства  пољопривреде и заштите животне средине нагласио је значај одрживости овог важног пројекта.

Изузетно значајно је било присуство  Maguelonne Dejeant-Pons, извршног секретара Европске конвенције о пределу (САВЕТ ЕВРОПЕ), која је нагласила и подржала интерактиван процес између TRANSDANUBE пројекта и Европске конвенције о пределу.

188Завршна конференција је окупила 150 учесника из осам земаља којима су представљени резултати пројекта. Циљ овог пројекта, чија је реализација почела у јесен 2012. и који се званично завршава крајем септембра ове године, јесте превазилажење ниског нивоа доступности и лошег квалитета транспортних услуга у југоисточној Европи, што представља велике препреке за даљи привредни раст и развој у региону Дунава. Развојем понуде одрживог транспорта, пројекат доприноси побољшању доступности и развоју концепта одрживог туризма у целом региону Дунава.

Током трајања пројекта партнери су израдили транснационални извештај у коме је приказано стање одрживе мобилности и наведени су примери добре праксе, који представљају основу за заједничку визију одрживе мобилности у региону Дунава. Припремљени су и регионални акциони планови у облику смерница за примену конкретних понуда одрживе мобилности и туристичких пакета у партнерским регионима.

Један врло јасан резултат који је проистекао из регионалних акционих планова садржан је у реченици: “Да би се побољшала доступност региона и туристичких атракција потребно је применити више различитих мера у циљу спровођења одрживе мобилности у туризму”. Специфичне и појединачне активности биће обухваћене средњорочним и дугорочним планом имплементације. Поред тога, израђени су и приручници у којима су наведене смернице за будућу имплементацију.

Једанаест партнера на пројекту је развило одрживе пакете мобилности за потребе туризма. Током имплементације пројекта израђено је укупно 25 пакета. Ови пакети у себи садрже или специфичности земље коју представљају (пакети израђени за Аустрију, Словачку, Мађарску, Румунију, Молдавију, Бугарску, Србију), или превазилазе националне границе,  као што су пакети израђени за простор тромеђе Аустрија-Словачка-Мађарска. RARIS, српски партнер на пројекту „TRANSDANUBE“, израдио је пакет одрживе мобилности и туризма под називом “Душа Србије“. У три дана путници имају могућност да посете светску културну баштину на територији Србије и да истражују српске планине и речна приобаља.

У циљу промоције ових производа, израђене су транснационалне и регионалне маркетиншке стратегије. У оквиру пројекта „TRANSDANUBE“  израђена је и стратегија производа. Она се заснива на трансформацији традиционалних туристичких производа у производе који се ослањају на “меку” мобилност. Дат је предлог да се успостави веза између туризма и коришћења одрживог транспорта и боравка у природи, као и развој додатних понуда у циљу стварања једног комплетног и кохерентног портфолиа за туристички производ.

Доступност информација о постојећим понудама мобилности и пакетима у регионима дуж Дунава је још увек недовољно развијена. Интерактивна мапа, која је израђена као један од резултата у оквиру пројекта „TRANSDANUBE“, покрива читаву површину Дунава, од његовог изворишта до  делте, заједно са тампон зоном од око 75 километара, са обе стране Дунава. Мапа у себи садржи комбинацију информација у вези са најатрактивнијом туристичком понудом до расположивих опција у вези са “меком” мобилношћу. Једноставним кликом корисницима мапе је дата могућност да планирају своја путовања дуж реке Дунав, било да користе бродски превоз, воз, аутобус или бицикле. Мапа је доступна на: www.danubetour.eu  и www.donautour.eu

Више информација у вези са пројектом „TRANSDANUBE“ и пројектним активностима и  резултатима можете пронаћи на: www.transdanube.eu  и www.facebook.com/transdanube.