Završna konferencija ''TRANSDANUBE ''

Završna konferencija ''TRANSDANUBE ''

Transdanube_LogoZavršna konferencija projekta „TRANSDANUBE“ - Održivi transport i turizam duž Dunava je realizovana u okviru Programa transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa 9. septembra 2014. godine u Beogradu. U realiuaciji projekta su učestvovali Austrijska agencija za životnu sredinu i Regionalna Agencija za razvoj istočne Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i DCC-om (the Danube Competence Centre), kao partnerima na projektu.

Danilo Golubović državni sekretar ministrastva  poljoprivrede i zaštite životne sredine naglasio je značaj održivosti ovog važnog projekta.

Izuzetno značajno je bilo prisustvo  Maguelonne Dejeant-Pons, izvršnog sekretara Evropske konvencije o predelu (SAVET EVROPE), koja je naglasila i podržala interaktivan proces između TRANSDANUBE projekta i Evropske konvencije o predelu.

188Završna konferencija je okupila 150 učesnika iz osam zemalja kojima su predstavljeni rezultati projekta. Cilj ovog projekta, čija je realizacija počela u jesen 2012. i koji se zvanično završava krajem septembra ove godine, jeste prevazilaženje niskog nivoa dostupnosti i lošeg kvaliteta transportnih usluga u jugoistočnoj Evropi, što predstavlja velike prepreke za dalji privredni rast i razvoj u regionu Dunava. Razvojem ponude održivog transporta, projekat doprinosi poboljšanju dostupnosti i razvoju koncepta održivog turizma u celom regionu Dunava.

Tokom trajanja projekta partneri su izradili transnacionalni izveštaj u kome je prikazano stanje održive mobilnosti i navedeni su primeri dobre prakse, koji predstavljaju osnovu za zajedničku viziju održive mobilnosti u regionu Dunava. Pripremljeni su i regionalni akcioni planovi u obliku smernica za primenu konkretnih ponuda održive mobilnosti i turističkih paketa u partnerskim regionima.

Jedan vrlo jasan rezultat koji je proistekao iz regionalnih akcionih planova sadržan je u rečenici: “Da bi se poboljšala dostupnost regiona i turističkih atrakcija potrebno je primeniti više različitih mera u cilju sprovođenja održive mobilnosti u turizmu”. Specifične i pojedinačne aktivnosti biće obuhvaćene srednjoročnim i dugoročnim planom implementacije. Pored toga, izrađeni su i priručnici u kojima su navedene smernice za buduću implementaciju.

Jedanaest partnera na projektu je razvilo održive pakete mobilnosti za potrebe turizma. Tokom implementacije projekta izrađeno je ukupno 25 paketa. Ovi paketi u sebi sadrže ili specifičnosti zemlje koju predstavljaju (paketi izrađeni za Austriju, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Moldaviju, Bugarsku, Srbiju), ili prevazilaze nacionalne granice,  kao što su paketi izrađeni za prostor tromeđe Austrija-Slovačka-Mađarska. RARIS, srpski partner na projektu „TRANSDANUBE“, izradio je paket održive mobilnosti i turizma pod nazivom “Duša Srbije“. U tri dana putnici imaju mogućnost da posete svetsku kulturnu baštinu na teritoriji Srbije i da istražuju srpske planine i rečna priobalja.

U cilju promocije ovih proizvoda, izrađene su transnacionalne i regionalne marketinške strategije. U okviru projekta „TRANSDANUBE“  izrađena je i strategija proizvoda. Ona se zasniva na transformaciji tradicionalnih turističkih proizvoda u proizvode koji se oslanjaju na “meku” mobilnost. Dat je predlog da se uspostavi veza između turizma i korišćenja održivog transporta i boravka u prirodi, kao i razvoj dodatnih ponuda u cilju stvaranja jednog kompletnog i koherentnog portfolia za turistički proizvod.

Dostupnost informacija o postojećim ponudama mobilnosti i paketima u regionima duž Dunava je još uvek nedovoljno razvijena. Interaktivna mapa, koja je izrađena kao jedan od rezultata u okviru projekta „TRANSDANUBE“, pokriva čitavu površinu Dunava, od njegovog izvorišta do  delte, zajedno sa tampon zonom od oko 75 kilometara, sa obe strane Dunava. Mapa u sebi sadrži kombinaciju informacija u vezi sa najatraktivnijom turističkom ponudom do raspoloživih opcija u vezi sa “mekom” mobilnošću. Jednostavnim klikom korisnicima mape je data mogućnost da planiraju svoja putovanja duž reke Dunav, bilo da koriste brodski prevoz, voz, autobus ili bicikle. Mapa je dostupna na: www.danubetour.eu  i www.donautour.eu

Više informacija u vezi sa projektom „TRANSDANUBE“ i projektnim aktivnostima i  rezultatima možete pronaći na: www.transdanube.eu  i www.facebook.com/transdanube.