Заштита животне средине међу главним областима пословног форума Шпанија-Србија

Заштита животне средине међу главним областима пословног форума Шпанија-Србија

„Пословни форум Шпанија-Србија је велики корак у унапређењу укупне билатералне сарадње две пријатељске земље, прилика да сагледамо потребе и могућности и да започнемо нови пут потпуно отворених врата за сарадњу у којој значајан продор може бити остварен у области заштите животне средине“, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.

Он је на отварању првог пословног форума „Шпанија-Србија“ истакао да Србија и Шпанија имају изванредне политичке односе и подсетио да је Шпанија једна од земаља која није признала независност Косова и Метохије.

Триван је  навео  да је животна средина област која у Србији постаје све важнија, у коју је у наредних тридесет година потребно инвестирати 15 милијарди евра и да ми немамо довољно новца да би у потпуности подигли наше на ниво ЕУ стандарда у овој области. „ Из тог разлога  нам је драгоцено искуство које Шпанија има у овој области као и подршка која би се могла реализовати кроз инвестирање,  јавно–приватно партнерство, сарадњу на пројектима“, рекао је Триван позивајући шпанске компаније да, поштујући наше законе инвестирају у Србију.

Министар Триван је на маргинама пословног форума Шпанија–Србија имао билатерални сусрет са државном секретарком Министарства трговине Шпаније и председницом шпанске агенције за извоз и инвестиције (ICEKS) Шианом Мендес. Том приликом је исказана обострана заинтересованост за сарадњу на заједничким пројектима и предложена размена посета ресорних министарстава две земље како би се конкретизовала сарадња у области заштите животне средине.

Шиана Мендез је поручила да је бизнис форум добра основа за сарадњу Србије и Шпаније, да је то показатељ да се свака прилика користи за унапређење односа. „Упознаћемо се са пројектима Министарстава заштите животне средине, пројектима у области грађевине, као и пројектима планираним у Београду, за које смо заинтересовани", рекла је Мендес на свечаности отварања првог пословног форума Шпанија-Србија

Амбасадор Шпаније у Србији, Мигул Фуертес указао је да две земље имају одличне политичке односе, захвалио је Србији на подршци кују је пружила Шпанији у деликатним политичким тренуцима и нагласио: „Шпанија подржава Србију на путу ка ЕУ, сматрамо да је она део Европе и да треба да буде у Европској унији. Веома смо задовољни што организујемо, први пут, Пословни форум у Србији, која је наш пријатељ и савезник“.

На форуму који се одржава 23. и 24 октобра у Београду у хотелу „Хилтон“, који су организовали Трговинско одељење амбасаде Шпаније у Београду и Шпанска агенција за извоз и инвестиције (ICEH) учествовују  представници 21 шпанске компаније из области инфраструктуре, животне средине, туризма, саобраћаја, грађевинарства, прехрамбене, текстилне и модне индустрије и велики број фирми из Србије. Планирано је око 80 састанака представника тих и домаћих фирми у циљу унапређења њихових економских односа.