Zaštita životne sredine među glavnim oblastima poslovnog foruma Španija-Srbija

Zaštita životne sredine među glavnim oblastima poslovnog foruma Španija-Srbija

„Poslovni forum Španija-Srbija je veliki korak u unapređenju ukupne bilateralne saradnje dve prijateljske zemlje, prilika da sagledamo potrebe i mogućnosti i da započnemo novi put potpuno otvorenih vrata za saradnju u kojoj značajan prodor može biti ostvaren u oblasti zaštite životne sredine“, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je na otvaranju prvog poslovnog foruma „Španija-Srbija“ istakao da Srbija i Španija imaju izvanredne političke odnose i podsetio da je Španija jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

Trivan je  naveo  da je životna sredina oblast koja u Srbiji postaje sve važnija, u koju je u narednih trideset godina potrebno investirati 15 milijardi evra i da mi nemamo dovoljno novca da bi u potpunosti podigli naše na nivo EU standarda u ovoj oblasti. „ Iz tog razloga  nam je dragoceno iskustvo koje Španija ima u ovoj oblasti kao i podrška koja bi se mogla realizovati kroz investiranje,  javno–privatno partnerstvo, saradnju na projektima“, rekao je Trivan pozivajući španske kompanije da, poštujući naše zakone investiraju u Srbiju.

Ministar Trivan je na marginama poslovnog foruma Španija–Srbija imao bilateralni susret sa državnom sekretarkom Ministarstva trgovine Španije i predsednicom španske agencije za izvoz i investicije (ICEKS) Šianom Mendes. Tom prilikom je iskazana obostrana zainteresovanost za saradnju na zajedničkim projektima i predložena razmena poseta resornih ministarstava dve zemlje kako bi se konkretizovala saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

Šiana Mendez je poručila da je biznis forum dobra osnova za saradnju Srbije i Španije, da je to pokazatelj da se svaka prilika koristi za unapređenje odnosa. „Upoznaćemo se sa projektima Ministarstava zaštite životne sredine, projektima u oblasti građevine, kao i projektima planiranim u Beogradu, za koje smo zainteresovani", rekla je Mendes na svečanosti otvaranja prvog poslovnog foruma Španija-Srbija

Ambasador Španije u Srbiji, Migul Fuertes ukazao je da dve zemlje imaju odlične političke odnose, zahvalio je Srbiji na podršci kuju je pružila Španiji u delikatnim političkim trenucima i naglasio: „Španija podržava Srbiju na putu ka EU, smatramo da je ona deo Evrope i da treba da bude u Evropskoj uniji. Veoma smo zadovoljni što organizujemo, prvi put, Poslovni forum u Srbiji, koja je naš prijatelj i saveznik“.

Na forumu koji se održava 23. i 24 oktobra u Beogradu u hotelu „Hilton“, koji su organizovali Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEH) učestvovuju  predstavnici 21 španske kompanije iz oblasti infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva, prehrambene, tekstilne i modne industrije i veliki broj firmi iz Srbije. Planirano je oko 80 sastanaka predstavnika tih i domaćih firmi u cilju unapređenja njihovih ekonomskih odnosa.