Вујовић за Прву: Улагање у заштиту животне средине важно за бољу будућност генерација које долазе

Irena Vujovic

Вујовић за Прву: Улагање у заштиту животне средине важно за бољу будућност генерација које долазе

Заштита животне средине је један од приоритета Владе Републике Србије, а за пројекте у овој области одвојићемо значајна средства у следећој години јер то је важно за бољу будућност генерација које долазе – поручила је Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, гостујући у емисији Јутро на ТВ Прва.

Представљајући пројекте за следећу годину, министарка је навела да ће у наредном периоду бити интензивирана сарадња са јединицама локалне самоуправе, те да постоји много проблема који захтевају брже решавање.

На питање о проблему загађења ваздуха, министарка је рекла да то није проблем који је настао данас, јуче или ових дана, већ се ради о вишедеценијском проблему.

-Загађење постоји, а да ли морамо да радимо брже, морамо свакако. Циљ је да представимо грађанима шта ћемо урадити и шта можемо да урадимо по том питању – казала је Вујовић.

Министарка је истакла да су за следећу годину одвојена средства за конкурсе за правна лица, који ће се спроводити преко јединица локалне самоуправе, за замену котларница у вртићима, домовима здравља, школама и свуда где је неопходно, како би се омогућио прелазак са чврстих горива на еколошки чистије енергенте, а све у циљу смањења аерозагађења.

-Имаћемо и конкурс за физичка лица, моћи ће и грађани да конкуришу за субвенцију да би заменили своје кућне котларнице – рекла је Вујовић и позвала јединице локалне самоуправе да спреме пројекте и да конкуришу.

Министарка је додала да ће следеће године градска топлана у Крагујевцу, која је један од већих загађивача у том граду, бити прикључена на гас.

-То је изузетно важно јер ћемо тиме у једном граду у великој мери решити проблем аерозагађења, а желимо да путем планираних конкурса то учинимо и у осталим локалним самоуправама – навела је Вујовић и додала да су за пројекте пошумљавања и озелењавање јавних површина такође одвојена средства.

Министарка је рекла да постоји пуно проблема у области заштите животне средине, а како је навела, поред дивљих депонија које онемогућавају нормалан живот грађанима, проблем у многим општинама, јесте и непостојање фабрика за прераду отпадних вода и канализације, а то је оно на чему министарство интензивно ради.

-У готово 140 градских депонија потребно је додатно улагање у проширивање капацитета, а такође имамо проблем са дивљим и несанитарним депонијама којих има преко 3.500 у Србији. Већ  на почетку мандата имали смо и прве резултате – депонију Стањевине у Пријепољу смо потпуно затворили. Паралелно са тим ради се и Трансфер станица у Новој Вароши, као и проширивање капацитета регионалне депоније Дубоко у Ужицу, за коју је министарство обезбедило 96 милиона динара – рекла је Вујовић.

Министарка је најавила следеће године изградњу више регионалних центара за управљање отпадом, који ће се налазити у Сомбору, Инђији, Новој Вароши, Ужицу, Сремској Митровици, а истовремено ће, како је навела, бити уклањане и несанитарне депоније.

-Ми већ интензивно радимо на решавању бројних проблема, а лично ћу ићи у општине и градове да разговарам са људима и својим очима да видим који су то проблеми са којима се они сусрећу како бисмо могли то да решимо, управо зарад бољег стандарда живота и боље будућности генерација које долазе – рекла је Вујовић.

Министарка Ирена Вујовић је додала да ће министарство радити на стратегијама и законима који су неопходни и најавила да од јанара креће и изградња постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже, те да су спремни пројекти за изградњу тих постројења у 28 локалних самоуправа.

Извор: Јутро/ТВ Прва