Vujović za Prvu: Ulaganje u zaštitu životne sredine važno za bolju budućnost generacija koje dolaze

Irena Vujovic

Vujović za Prvu: Ulaganje u zaštitu životne sredine važno za bolju budućnost generacija koje dolaze

Zaštita životne sredine je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, a za projekte u ovoj oblasti odvojićemo značajna sredstva u sledećoj godini jer to je važno za bolju budućnost generacija koje dolaze – poručila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

Predstavljajući projekte za sledeću godinu, ministarka je navela da će u narednom periodu biti intenzivirana saradnja sa jedinicama lokalne samouprave, te da postoji mnogo problema koji zahtevaju brže rešavanje.

Na pitanje o problemu zagađenja vazduha, ministarka je rekla da to nije problem koji je nastao danas, juče ili ovih dana, već se radi o višedecenijskom problemu.

-Zagađenje postoji, a da li moramo da radimo brže, moramo svakako. Cilj je da predstavimo građanima šta ćemo uraditi i šta možemo da uradimo po tom pitanju – kazala je Vujović.

Ministarka je istakla da su za sledeću godinu odvojena sredstva za konkurse za pravna lica, koji će se sprovoditi preko jedinica lokalne samouprave, za zamenu kotlarnica u vrtićima, domovima zdravlja, školama i svuda gde je neophodno, kako bi se omogućio prelazak sa čvrstih goriva na ekološki čistije energente, a sve u cilju smanjenja aerozagađenja.

-Imaćemo i konkurs za fizička lica, moći će i građani da konkurišu za subvenciju da bi zamenili svoje kućne kotlarnice – rekla je Vujović i pozvala jedinice lokalne samouprave da spreme projekte i da konkurišu.

Ministarka je dodala da će sledeće godine gradska toplana u Kragujevcu, koja je jedan od većih zagađivača u tom gradu, biti priključena na gas.

-To je izuzetno važno jer ćemo time u jednom gradu u velikoj meri rešiti problem aerozagađenja, a želimo da putem planiranih konkursa to učinimo i u ostalim lokalnim samoupravama – navela je Vujović i dodala da su za projekte pošumljavanja i ozelenjavanje javnih površina takođe odvojena sredstva.

Ministarka je rekla da postoji puno problema u oblasti zaštite životne sredine, a kako je navela, pored divljih deponija koje onemogućavaju normalan život građanima, problem u mnogim opštinama, jeste i nepostojanje fabrika za preradu otpadnih voda i kanalizacije, a to je ono na čemu ministarstvo intenzivno radi.

-U gotovo 140 gradskih deponija potrebno je dodatno ulaganje u proširivanje kapaciteta, a takođe imamo problem sa divljim i nesanitarnim deponijama kojih ima preko 3.500 u Srbiji. Već  na početku mandata imali smo i prve rezultate – deponiju Stanjevine u Prijepolju smo potpuno zatvorili. Paralelno sa tim radi se i Transfer stanica u Novoj Varoši, kao i proširivanje kapaciteta regionalne deponije Duboko u Užicu, za koju je ministarstvo obezbedilo 96 miliona dinara – rekla je Vujović.

Ministarka je najavila sledeće godine izgradnju više regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji će se nalaziti u Somboru, Inđiji, Novoj Varoši, Užicu, Sremskoj Mitrovici, a istovremeno će, kako je navela, biti uklanjane i nesanitarne deponije.

-Mi već intenzivno radimo na rešavanju brojnih problema, a lično ću ići u opštine i gradove da razgovaram sa ljudima i svojim očima da vidim koji su to problemi sa kojima se oni susreću kako bismo mogli to da rešimo, upravo zarad boljeg standarda života i bolje budućnosti generacija koje dolaze – rekla je Vujović.

Ministarka Irena Vujović je dodala da će ministarstvo raditi na strategijama i zakonima koji su neophodni i najavila da od janara kreće i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže, te da su spremni projekti za izgradnju tih postrojenja u 28 lokalnih samouprava.

Izvor: Jutro/TV Prva