Вујовић: Улажемо у бољи квалитет ваздуха у Нишу

Вујовић Универзитет Ниш 1

Вујовић: Улажемо у бољи квалитет ваздуха у Нишу

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на замени котларнице у згради Универзитета у Нишу, која већ деценијама представља извор аерозагађења у центру града, а сада се проблем решава уз подршку Министарства.

Пројекат замене котларнице и прелазак на еколошки прихватљивији енергент вредан је 19 милиона динара.

Вујовић Универзитет Ниш 2Вујовић Универзитет Ниш 3

“Кад се пројекат реализује, нова котларница на гас осетно ће унапредити квалитет ваздуха у овом делу града, а аерозaгађење из овог извора постаће прошлост. Колико је овај пројекат важан за грађане, најбоље говори то што је зграда Универзитета лоцирана у строгом центру Ниша, између Нишаве и Нишке тврђаве, на веома прометном месту. На котларницу су прикључени и Студентски културни центар, Универзитетска библиотека и Регионална привредна комора Ниш. Пројекат ће донети чистији ваздух за све кориснике ових објеката, као и за све Нишлије“, рекла је Вујовић.

Вујовић Универзитет Ниш 4Вујовић Универзитет Ниш 5

Вујовић је истакла да је у плану Министарства заштите животне средине гашење и осталих котларница на чврсто гориво у Нишу, пре свега градских котларница Књажевачка и Пантелеј, чија се реализација очекује ускоро.

Вујовић Универзитет Ниш 6

Вујовић Универзитет Ниш 7

Према њеним речима, унапређење квалитета ваздуха за Владу Србије и Министарство заштите животне средине остаје један од најважнијих приоритета. Зато ће се, како додаје, у наредном периоду у овој области још брже радити.

Вујовић Универзитет Ниш 8Вујовић Универзитет Ниш 9

„Чекају нас значајна улагања, не само у Нишу, већ широм Србије. У склопу визије Србија 2027, план је да, уз пуну подршку нашег председника, уложимо значајна средства у бољи квалитет ваздуха и да до 2027. године заменимо 200 котларница. То је оно на чему радимо данас, за заједнички успех и напредак сутра“, закључила је Вујовић.

Вујовић Универзитет Ниш 10