Vujović: Ulažemo u bolji kvalitet vazduha u Nišu

Вујовић Универзитет Ниш 1

Vujović: Ulažemo u bolji kvalitet vazduha u Nišu

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na zameni kotlarnice u zgradi Univerziteta u Nišu, koja već decenijama predstavlja izvor aerozagađenja u centru grada, a sada se problem rešava uz podršku Ministarstva.

Projekat zamene kotlarnice i prelazak na ekološki prihvatljiviji energent vredan je 19 miliona dinara.

Vujović Univerzitet Niš 2Vujović Univerzitet Niš 3

“Kad se projekat realizuje, nova kotlarnica na gas osetno će unaprediti kvalitet vazduha u ovom delu grada, a aerozagađenje iz ovog izvora postaće prošlost. Koliko je ovaj projekat važan za građane, najbolje govori to što je zgrada Univerziteta locirana u strogom centru Niša, između Nišave i Niške tvrđave, na veoma prometnom mestu. Na kotlarnicu su priključeni i Studentski kulturni centar, Univerzitetska biblioteka i Regionalna privredna komora Niš. Projekat će doneti čistiji vazduh za sve korisnike ovih objekata, kao i za sve Nišlije“, rekla je Vujović.

Vujović Univerzitet Niš 4Vujović Univerzitet Niš 5

Vujović je istakla da je u planu Ministarstva zaštite životne sredine gašenje i ostalih kotlarnica na čvrsto gorivo u Nišu, pre svega gradskih kotlarnica Knjaževačka i Pantelej, čija se realizacija očekuje uskoro.

Vujović Univerzitet Niš 6

Vujović Univerzitet Niš 7

Prema njenim rečima, unapređenje kvaliteta vazduha za Vladu Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine ostaje jedan od najvažnijih prioriteta. Zato će se, kako dodaje, u narednom periodu u ovoj oblasti još brže raditi.

Vujović Univerzitet Niš 8Vujović Univerzitet Niš 9

„Čekaju nas značajna ulaganja, ne samo u Nišu, već širom Srbije. U sklopu vizije Srbija 2027, plan je da, uz punu podršku našeg predsednika, uložimo značajna sredstva u bolji kvalitet vazduha i da do 2027. godine zamenimo 200 kotlarnica. To je ono na čemu radimo danas, za zajednički uspeh i napredak sutra“, zaključila je Vujović.

Vujović Univerzitet Niš 10