Вујовић у Трсту: Зелена транзиција је приоритет, јер је важна за одржив развој и конкурентност привреде

Vujović Trst 1.jpg

Вујовић у Трсту: Зелена транзиција је приоритет, јер је важна за одржив развој и конкурентност привреде

„Зелена транзиција је важна за одржив развој друштва и зато је у Србији постављена високо на лествици приоритета“, изјавила је данас у Трсту потпредседница Владе Србије и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на Пословном форуму Италија – Србија.

Vujović Trst 2.jpg

Вујовић учествује на Пословном форуму у саставу делегације Владе Републике Србије коју предводи председник Владе Милош Вучевић. Током скупа је истакла да су све активности Министарства усмерене ка зеленој економији и одрживом развоју, а самим тим и добробити привреде и грађана. Према њеним речима, предуслови за напредовање у зеленој транзицији, јесу добар стратешки и законодавни оквир и значајне инвестиције.

Vujović Trst 3.jpg

„Министарство заштите животне средине је последњих година остварило запажене резултате када је реч о усклађивању прописа. Настављамо даље, и у овом моменту, у припреми је још један плански документ од велике важности, Стратегија заштите животне средине - Зелена агенда, којом ће се заокружити стратешки оквир релевантан за област заштите животне средине и климатских промена. Србија је остварила значајан напредак у усклађивању домаћег са законодавством Европске уније, али пред нама је још изазова, имајући у виду да ЕУ има амбициозну климатску политику. Зелена транзиција и прилагођавање привреде једини су пут ка конкурентности наших компанија на европском тржишту“, рекла је Вујовић.

Vujović Trst 4.jpg

Вујовић је навела да је задатак државе да ствара амбијент за зелену трансформацију, подстакне инвестиције и помогне компанијама да се што пре прилагоде све већим захтевима ЕУ тржишта.

Vujović Trst 5.jpg

„Србија, са укупним инвестицијама државе које премашују пет милијарди евра, предњачи у односу на остале економије Западног Балкана. Средства су, кроз различита министартсва, опредељена за изградњу зелене инфраструктуре, превенствено у сектору управљања отпадом и отпадним водама, као и побољшање квалитета ваздуха. Држава ће испунити своје задатке, али је нам је на путу транзиције неопходна и сарадња привреде. Потребна су нам иновативна решења која воде ка одрживој будућности. Зато су нам и ови сусрети важни, јер искуства земаља попут Италије и иновативних италијанских компанија за нас су драгоцена. Ваше научене лекције могу да допринесу и бржој и успешнијој зеленој транзији српске привреде. Уверена сам да уз добру сарадњу, можемо да имамо добре резултате и да наредним генерацијама сачувамо ресурсе неопходне за живот“, рекла је Вујовић.