Vujović u Trstu: Zelena tranzicija je prioritet, jer je važna za održiv razvoj i konkurentnost privrede

Vujović Trst 1.jpg

Vujović u Trstu: Zelena tranzicija je prioritet, jer je važna za održiv razvoj i konkurentnost privrede

„Zelena tranzicija je važna za održiv razvoj društva i zato je u Srbiji postavljena visoko na lestvici prioriteta“, izjavila je danas u Trstu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na Poslovnom forumu Italija – Srbija.

Vujović Trst 2.jpg

Vujović učestvuje na Poslovnom forumu u sastavu delegacije Vlade Republike Srbije koju predvodi predsednik Vlade Miloš Vučević. Tokom skupa je istakla da su sve aktivnosti Ministarstva usmerene ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju, a samim tim i dobrobiti privrede i građana. Prema njenim rečima, preduslovi za napredovanje u zelenoj tranziciji, jesu dobar strateški i zakonodavni okvir i značajne investicije.

Vujović Trst 3.jpg

„Ministarstvo zaštite životne sredine je poslednjih godina ostvarilo zapažene rezultate kada je reč o usklađivanju propisa. Nastavljamo dalje, i u ovom momentu, u pripremi je još jedan planski dokument od velike važnosti, Strategija zaštite životne sredine - Zelena agenda, kojom će se zaokružiti strateški okvir relevantan za oblast zaštite životne sredine i klimatskih promena. Srbija je ostvarila značajan napredak u usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije, ali pred nama je još izazova, imajući u vidu da EU ima ambicioznu klimatsku politiku. Zelena tranzicija i prilagođavanje privrede jedini su put ka konkurentnosti naših kompanija na evropskom tržištu“, rekla je Vujović.

Vujović Trst 4.jpg

Vujović je navela da je zadatak države da stvara ambijent za zelenu transformaciju, podstakne investicije i pomogne kompanijama da se što pre prilagode sve većim zahtevima EU tržišta.

Vujović Trst 5.jpg

„Srbija, sa ukupnim investicijama države koje premašuju pet milijardi evra, prednjači u odnosu na ostale ekonomije Zapadnog Balkana. Sredstva su, kroz različita ministartsva, opredeljena za izgradnju zelene infrastrukture, prevenstveno u sektoru upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i poboljšanje kvaliteta vazduha. Država će ispuniti svoje zadatke, ali je nam je na putu tranzicije neophodna i saradnja privrede. Potrebna su nam inovativna rešenja koja vode ka održivoj budućnosti. Zato su nam i ovi susreti važni, jer iskustva zemalja poput Italije i inovativnih italijanskih kompanija za nas su dragocena. Vaše naučene lekcije mogu da doprinesu i bržoj i uspešnijoj zelenoj tranziji srpske privrede. Uverena sam da uz dobru saradnju, možemo da imamo dobre rezultate i da narednim generacijama sačuvamo resurse neophodne za život“, rekla je Vujović.