Вујовић: Топлана на биомасу значајна за чистији ваздух у Горњем Милановцу

Вујовић 1

Вујовић: Топлана на биомасу значајна за чистији ваздух у Горњем Милановцу

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас у Горњем Милановцу, заједно са председником те општине Дејаном Ковачевићем, отварању нове топлане на биомасу и гас, која ће омогућити ефикасније грејање и чистији ваздух у тој општини. 

- Пуштањем у рад нове топлане, мазут ће бити искључен из употребе, а користиће се биомаса као еколошки прихватљивији енергент са нултом емисијом сумпор - диоксида, док ће емисија прашкастих материја биће знатно испод дозвољених вредности. Овакви пројекти доприносе унапређењу стања животне средине, смањењу потрошње и повећању удела обновљивих извора у производњи топлотне енергије, што је циљ којем тежимо - рекла је Ирена Вујовић, захваливши општинском руководству, приватном партнеру, јавно-комуналном предузећу и радницима на учешћу у реализацији овог важног пројекта.

Вујовић 2Вујовић је подсетила да је замајац зелених инвестиција широм земље покренут пре две године када је Влада Републике Србије екологију и заштиту животне средине означила као један од кључних приоритета.

Обилазећи радове на изградњи канализационе мреже у насељу Велереч, министарка је истакла да је држава обезбедила велика средства за изградњу недостајуће комуналне инфраструктуре у Горњем Милановцу.

Вујовић 3- Инвестиција омогућава покривеност општине канализационом мрежом од 80 одсто, што јесте европски стандард који желимо да остваримо - рекла је Вујовић, додајући да се радови изводе на више локација у тој општини, а биће настављени и наредне године.

Вујовић је навела да је уз подршку ресорног министарства ове године уклоњено и преосталих 28 дивљих депонија, које су евидентиране на територији Горњег Милановца и да је то прва општина без дивљих депонија.

- Оваквим пројектима и резултатима мењамо еколошку слику ове општине и унапређујемо квалитет живота људи. Општина Горњи Милановац показала се као поуздан партнер у имплементацији пројеката од значаја за подизање стандарда заштите животне и несумњиво ћемо наставити успешну сарадњу за добробит грађана и у будућности – закључила је Вујовић.

Вујовић 3