Vujović: Toplana na biomasu značajna za čistiji vazduh u Gornjem Milanovcu

Вујовић 1

Vujović: Toplana na biomasu značajna za čistiji vazduh u Gornjem Milanovcu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas u Gornjem Milanovcu, zajedno sa predsednikom te opštine Dejanom Kovačevićem, otvaranju nove toplane na biomasu i gas, koja će omogućiti efikasnije grejanje i čistiji vazduh u toj opštini. 

- Puštanjem u rad nove toplane, mazut će biti isključen iz upotrebe, a koristiće se biomasa kao ekološki prihvatljiviji energent sa nultom emisijom sumpor - dioksida, dok će emisija praškastih materija biće znatno ispod dozvoljenih vrednosti. Ovakvi projekti doprinose unapređenju stanja životne sredine, smanjenju potrošnje i povećanju udela obnovljivih izvora u proizvodnji toplotne energije, što je cilj kojem težimo - rekla je Irena Vujović, zahvalivši opštinskom rukovodstvu, privatnom partneru, javno-komunalnom preduzeću i radnicima na učešću u realizaciji ovog važnog projekta.

Vujović 2Vujović je podsetila da je zamajac zelenih investicija širom zemlje pokrenut pre dve godine kada je Vlada Republike Srbije ekologiju i zaštitu životne sredine označila kao jedan od ključnih prioriteta.

Obilazeći radove na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Velereč, ministarka je istakla da je država obezbedila velika sredstva za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture u Gornjem Milanovcu.

Vujović 3- Investicija omogućava pokrivenost opštine kanalizacionom mrežom od 80 odsto, što jeste evropski standard koji želimo da ostvarimo - rekla je Vujović, dodajući da se radovi izvode na više lokacija u toj opštini, a biće nastavljeni i naredne godine.

Vujović je navela da je uz podršku resornog ministarstva ove godine uklonjeno i preostalih 28 divljih deponija, koje su evidentirane na teritoriji Gornjeg Milanovca i da je to prva opština bez divljih deponija.

- Ovakvim projektima i rezultatima menjamo ekološku sliku ove opštine i unapređujemo kvalitet života ljudi. Opština Gornji Milanovac pokazala se kao pouzdan partner u implementaciji projekata od značaja za podizanje standarda zaštite životne i nesumnjivo ćemo nastaviti uspešnu saradnju za dobrobit građana i u budućnosti – zaključila je Vujović.

Vujović 3