Вујовић: Садимо више од 50 хиљада садница широм Србије

Vujovic1

Вујовић: Садимо више од 50 хиљада садница широм Србије

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас са руководством општине Рума пошумљавању Парк шуме Борковац, која ће бити обогаћена са око хиљаду нових стабала.

Пошумљавање у Руми реализује се у оквиру заједничке акције министарства и локалних самоуправа, симболично назване "Србија сади", а према речима министарке Вујовић у наредних неколико дана ће бити посађено више од 50 хиљада садница у 30 градова и општина у Србији.

Vujovic2- Пошумљавање је од велике важности за заштиту животне средине и чистији ваздух у нашој земљи. У општини Рума, поред Парк шуме Борковац, у току је и озелењавање путних праваца на две локације. Само у овој општини ће бити посађено више од 3.800 нових садница - рекла је Вујовић.

Министарка је навела да је ресорно министарство ове године подржало пројекте пошумљавања и озелењавање у 43 локалне самоуправе, додајући да су неки градови и општине већ завршили пројекте.

Vujovic3- Јесењу сезону садње почињемо заједничком акцијом, јер желимо да подигнемо свест о значају пошумљавања за квалитет животне средине, а самим тим и за квалитет живота свих нас. Реализација оваквих пројеката потребна је у свакој локалној самоуправи, а нарочито градовима и општинама у АП Војводини, где је мањa пошумљеност у односу на остатак Србије - истакла је Вујовић.

Говорећи о еколошким пројектима у Руми, Вујовић је навела да су ове године уз подршку министарства саниране дивље депоније у Краљевцима и Добринцима, а као најзначајнији пројекат истакла је замену 50 година старе мазутне котларнице у центру Руме.

Vujovic4- Наставићемо да улажемо у пројекте који дају резултате и доприносе чистијем ваздуху, здравијој животној средини и бољем квалитету живота. Све активности које спроводимо из године у годину, укључујући и пошумљавање, у складу су са Зеленом агендом, чија је имплементација од кључног значаја за добробит садашњих и будућих генерација - поручила је Вујовић.