Vujović: Sadimo više od 50 hiljada sadnica širom Srbije

Vujovic1

Vujović: Sadimo više od 50 hiljada sadnica širom Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sa rukovodstvom opštine Ruma pošumljavanju Park šume Borkovac, koja će biti obogaćena sa oko hiljadu novih stabala.

Pošumljavanje u Rumi realizuje se u okviru zajedničke akcije ministarstva i lokalnih samouprava, simbolično nazvane "Srbija sadi", a prema rečima ministarke Vujović u narednih nekoliko dana će biti posađeno više od 50 hiljada sadnica u 30 gradova i opština u Srbiji.

Vujovic2- Pošumljavanje je od velike važnosti za zaštitu životne sredine i čistiji vazduh u našoj zemlji. U opštini Ruma, pored Park šume Borkovac, u toku je i ozelenjavanje putnih pravaca na dve lokacije. Samo u ovoj opštini će biti posađeno više od 3.800 novih sadnica - rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je resorno ministarstvo ove godine podržalo projekte pošumljavanja i ozelenjavanje u 43 lokalne samouprave, dodajući da su neki gradovi i opštine već završili projekte.

Vujovic3- Jesenju sezonu sadnje počinjemo zajedničkom akcijom, jer želimo da podignemo svest o značaju pošumljavanja za kvalitet životne sredine, a samim tim i za kvalitet života svih nas. Realizacija ovakvih projekata potrebna je u svakoj lokalnoj samoupravi, a naročito gradovima i opštinama u AP Vojvodini, gde je manja pošumljenost u odnosu na ostatak Srbije - istakla je Vujović.

Govoreći o ekološkim projektima u Rumi, Vujović je navela da su ove godine uz podršku ministarstva sanirane divlje deponije u Kraljevcima i Dobrincima, a kao najznačajniji projekat istakla je zamenu 50 godina stare mazutne kotlarnice u centru Rume.

Vujovic4- Nastavićemo da ulažemo u projekte koji daju rezultate i doprinose čistijem vazduhu, zdravijoj životnoj sredini i boljem kvalitetu života. Sve aktivnosti koje sprovodimo iz godine u godinu, uključujući i pošumljavanje, u skladu su sa Zelenom agendom, čija je implementacija od ključnog značaja za dobrobit sadašnjih i budućih generacija - poručila je Vujović.