Вујовић са представницима компаније „Кнауф“: Улагања за здравију животну средину

ИВ1

Вујовић са представницима компаније „Кнауф“: Улагања за здравију животну средину

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је са представницима компаније „Кнауф Инсулejшн“ који су обећали додатна значајна улагања у реконструкцију фабрике у Сурдулици која ће допринети здравијој животној средини.

Челници “Кнауфа” су обавестили министарку да планирају додатну инвестицију од 20.5 милиона евра, од чега ће половинa од те суме бити за заштиту животне средине.

- Компанија „Кнауф Инсулејшн“ је на примедбе јавности, које се тичу утицаја на животну средину, а које су изнете 2019. године на отвореном састанку са грађанима, еколошким организацијама и представницима Општине у згради СО Сурдулица, припремила инвестиције у износу од 10.57 милиона евра које се искључиво тичу датог обећања од стране руководства „Кнауф Инсулејшн“ -  рекла је министарка Вујовић.

Здравијој животној средини и чистијем ваздуху свакако ће допринети изградња новог димњака висине 75 метара који ће заменити два димњака (један висине 49м и други 30 м висине).  Ова мера ће значајно смањити приземну концентрацију полутаната у ваздуху, сходно студији коју је урадио стручни тим Машинског факултета у Београду  – вредност инвестиције 1.635.000 евра.

Представници "Кнауфа" су подсетили да додатно улажу још 10.000.000 евра у аутоматизацију линије и унапређење квалитета производа. Планирани завршетак радова је април 2023.