Vujović sa predstavnicima kompanije „Knauf“: Ulaganja za zdraviju životnu sredinu

ИВ1

Vujović sa predstavnicima kompanije „Knauf“: Ulaganja za zdraviju životnu sredinu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je sa predstavnicima kompanije „Knauf Insulejšn“ koji su obećali dodatna značajna ulaganja u rekonstrukciju fabrike u Surdulici koja će doprineti zdravijoj životnoj sredini.

Čelnici “Knaufa” su obavestili ministarku da planiraju dodatnu investiciju od 20.5 miliona evra, od čega će polovina od te sume biti za zaštitu životne sredine.

- Kompanija „Knauf Insulejšn“ je na primedbe javnosti, koje se tiču uticaja na životnu sredinu, a koje su iznete 2019. godine na otvorenom sastanku sa građanima, ekološkim organizacijama i predstavnicima Opštine u zgradi SO Surdulica, pripremila investicije u iznosu od 10.57 miliona evra koje se isključivo tiču datog obećanja od strane rukovodstva „Knauf Insulejšn“ -  rekla je ministarka Vujović.

Zdravijoj životnoj sredini i čistijem vazduhu svakako će doprineti izgradnja novog dimnjaka visine 75 metara koji će zameniti dva dimnjaka (jedan visine 49m i drugi 30 m visine).  Ova mera će značajno smanjiti prizemnu koncentraciju polutanata u vazduhu, shodno studiji koju je uradio stručni tim Mašinskog fakulteta u Beogradu  – vrednost investicije 1.635.000 evra.

Predstavnici "Knaufa" su podsetili da dodatno ulažu još 10.000.000 evra u automatizaciju linije i unapređenje kvaliteta proizvoda. Planirani završetak radova je april 2023.