Вујовић: Нови закон допринеће ефикаснијем решавању проблема буке

Вујовић: Нови закон допринеће ефикаснијем решавању проблема буке

Вујовић: Нови закон допринеће ефикаснијем решавању проблема буке

Министaрка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је данас на јавној расправи у Београду, поводом представљања Нацрта Закона о заштити од буке у животној средини управницима стамбених заједница из централних београдских општина, да је Нацрт закона веома значајан за велике градове широм Србије, нарочито за централна градска језгра где је проблем буке најизраженији.

Министaрка је истакла да су у Нацрт закона, на предлог града Београда, унета и два члана који се односе на буку из угоститељских објеката.

- Оно што је предвиђено законским одредбама јесте то да ће стручне организације мерити буку, а та надлежност повериће се и Комуналној милицији у локалним самоуправама. Захваљујем Граду Београду што је дао квалитетне иницијативе, које смо наравно уважили. То ће значити и за друге велике градове у Србији који имају сличне проблеме и допринеће квалитетнијем животу грађана – рекла је Вујовић.

​Вујовић: Нови закон допринеће ефикаснијем решавању проблема буке [Кликните и повуците да би померали] ​Министарка је нагласила да су Нацртом закона транспоноване одредбе Директиве ЕУ, дефинисано је шта је бука у животној средини и проширена листа извора буке, а унете су и измене у погледу надлежних органа за израду стратешких карата буке и акционих планова.

-Нацрт закона је на јавној расправи до 23. јуна. Очекујем да ће до тада стићи све сугестије и квалитетни предлози. Ово је прилика да се све заинтересоване стране укључе како би се унапредио текст Нацрта закона пре усвајања – рекла је Вујовић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић захвалио је министарки Вујовић јер је, како је рекао, препознала овај проблем и прва од свих реаговала.

- Проблем буке постоји годинама и Град Београд је покушавао да га реши изменом законских прописа. Министарка Вујовић је била председник општине Савски венац, веома добро познаје Београд и зна да је проблем буке један од највећих проблема са којима се суочавамо. Овде су са нама управници стамбених зграда којима желимо да представимо наша практична решења и како мислимо да решимо овај проблем –  рекао је Весић.

Oн je нагласио да, када овај закон буде усвојен, као и подзаконски акти којим ће се поједине одредбе прецизирати, комунални милиционари у Београду имаће могућност да на лицу места мере буку.

- Моћи ће на лицу места да упозори онога ко емитује буку, имаће могућност да затвори тај објекат или да одузме средства са којих се емитује бука и на тај начин ћемо, сигуран сам, брзо и практично користећи нова законска овлашћења решити проблем буке у Београду – прецизирао је Весић.

Он је додао да Град није против угоститељских објеката, те да они треба да раде јер запошљавају људе, али мора да постоји мера између њиховог рада и тога да људи морају нормално да живе, поготово ако се тај објекат налази у стамбеним зградама.