Vujović: Novi zakon doprineće efikasnijem rešavanju problema buke

Вујовић: Нови закон допринеће ефикаснијем решавању проблема буке

Vujović: Novi zakon doprineće efikasnijem rešavanju problema buke

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas na javnoj raspravi u Beogradu, povodom predstavljanja Nacrta Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini upravnicima stambenih zajednica iz centralnih beogradskih opština, da je Nacrt zakona veoma značajan za velike gradove širom Srbije, naročito za centralna gradska jezgra gde je problem buke najizraženiji.

Ministarka je istakla da su u Nacrt zakona, na predlog grada Beograda, uneta i dva člana koji se odnose na buku iz ugostiteljskih objekata.

- Ono što je predviđeno zakonskim odredbama jeste to da će stručne organizacije meriti buku, a ta nadležnost poveriće se i Komunalnoj miliciji u lokalnim samoupravama. Zahvaljujem Gradu Beogradu što je dao kvalitetne inicijative, koje smo naravno uvažili. To će značiti i za druge velike gradove u Srbiji koji imaju slične probleme i doprineće kvalitetnijem životu građana – rekla je Vujović.

​Vujović: Novi zakon doprineće efikasnijem rešavanju problema buke [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​Ministarka je naglasila da su Nacrtom zakona transponovane odredbe Direktive EU, definisano je šta je buka u životnoj sredini i proširena lista izvora buke, a unete su i izmene u pogledu nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova.

-Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 23. juna. Očekujem da će do tada stići sve sugestije i kvalitetni predlozi. Ovo je prilika da se sve zainteresovane strane uključe kako bi se unapredio tekst Nacrta zakona pre usvajanja – rekla je Vujović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio je ministarki Vujović jer je, kako je rekao, prepoznala ovaj problem i prva od svih reagovala.

- Problem buke postoji godinama i Grad Beograd je pokušavao da ga reši izmenom zakonskih propisa. Ministarka Vujović je bila predsednik opštine Savski venac, veoma dobro poznaje Beograd i zna da je problem buke jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo. Ovde su sa nama upravnici stambenih zgrada kojima želimo da predstavimo naša praktična rešenja i kako mislimo da rešimo ovaj problem –  rekao je Vesić.

On je naglasio da, kada ovaj zakon bude usvojen, kao i podzakonski akti kojim će se pojedine odredbe precizirati, komunalni milicionari u Beogradu imaće mogućnost da na licu mesta mere buku.

- Moći će na licu mesta da upozori onoga ko emituje buku, imaće mogućnost da zatvori taj objekat ili da oduzme sredstva sa kojih se emituje buka i na taj način ćemo, siguran sam, brzo i praktično koristeći nova zakonska ovlašćenja rešiti problem buke u Beogradu – precizirao je Vesić.

On je dodao da Grad nije protiv ugostiteljskih objekata, te da oni treba da rade jer zapošljavaju ljude, ali mora da postoji mera između njihovog rada i toga da ljudi moraju normalno da žive, pogotovo ako se taj objekat nalazi u stambenim zgradama.