Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства Србије

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства Србије

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства Србије

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић отворила је данас, заједно са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем, изложбу фотографија на Kалемегданској тврђави, које приказују све лепоте флоре и фауне у Србији. 

Изложбу чине 34 фотографије, три победничке и пласиране у полуфинале фото конкурса „Натура у кадру“, организованог у склопу пројекта „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“  и у сарадњи са Енергетским порталом. Изложба је део ЕУ пројекта који се бави идентификацијом врста и станишта која ће бити део мреже Натура 2000.

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства Србије- Желим да честитам од срца свим ауторима фотографија. Сви они су победили, јер су нам приближили прелепе пејзаже и подсетили на богатства Србије када је реч о животињском и биљном свету. Изузетно ми је драго што су ставили акценат и на заштићена подручја, о којима ће и Министарство заштите животне средине у наредном периоду посебно бринути и трудићемо се заједно да их очувамо. Ова изложба подиже и свест о значају животне средине и позивам грађане да погледају поставку која ће бити отворена до априла. Интензивно радимо на пројекту мрежа Натура 2000, и захваљујући томе идентификујемо врсте и станишта. Овај пројекат не би успео, да немамо снажну подршку Европске уније, и зато се захваљујем господину Фабрицију и надам се да смо били добри партнери. Очекујем да ћемо учествовати у многим другим пројектима, с обзиром да је њихово искуство и подршка од изузетног значаја за нашу земљу и за наше министарство  – рекла је министарка Ирена Вујовић.

Мрежа Натура 2000 је кључни инструмент за заштиту биодиверзитета у ЕУ, еколошка мрежа заштићених подручја која је успостављена да обезбеди опстанак највреднијих врста и станишта, тако да европски системи природе остану здрави и отпорни. Kроз пројекат “ЕУ за Натуру 2000 у Србији”, ЕУ подржава Министарство заштите животне средине у успостављању мреже Натура 2000 у Србији.

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства СрбијеШеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици честитао је талентованим српским фотографима који су дигитално забележили важне вредности биодиверзитета и прелепе пејзаже Србије. 

- Такође, данас је повод за обележавање Светског дана дивљине. Када се сетимо колико је дивљина дивна, од малих бескичмењака до великих сисара, они су пресудни за правилно функционисање и одржавање екосистема, а тиме и нас саме. Србија је део света и део Европе и има своју улогу у заштити важних вредности биодиверзитета и пејзажа. Да би осигурао њихов опстанак, одговорност је свих грађана, и ЕУ је са Србијом у томе – рекао је Фабрици.
Територију Србије карактерише фантастична разноликост врста и екосистеми, иако разноликост врста још увек није у потпуности истражена и документована. У Србији живи око 43% врста које насељавају Европу.

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства СрбијеГлавне теме на које су учесници конкурса, фотографи аматери и професионалци одговарали биле су заштићена подручја и пејзажи, природне лепоте, биљни и животињски свет у Србији, одрживе активности човека. Изложба “Натура 2000 у кадру” биће приказана на Kалемегдану од 5. марта до априла 2021.