Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva Srbije

Вујовић и Фабрици отворили изложбу фотографија: Сви аутори су победници, подсетили су нас на природна богатства Србије

Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas, zajedno sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem, izložbu fotografija na Kalemegdanskoj tvrđavi, koje prikazuju sve lepote flore i faune u Srbiji. 

Izložbu čine 34 fotografije, tri pobedničke i plasirane u polufinale foto konkursa „Natura u kadru“, organizovanog u sklopu projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“  i u saradnji sa Energetskim portalom. Izložba je deo EU projekta koji se bavi identifikacijom vrsta i staništa koja će biti deo mreže Natura 2000.

Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva Srbije- Želim da čestitam od srca svim autorima fotografija. Svi oni su pobedili, jer su nam približili prelepe pejzaže i podsetili na bogatstva Srbije kada je reč o životinjskom i biljnom svetu. Izuzetno mi je drago što su stavili akcenat i na zaštićena područja, o kojima će i Ministarstvo zaštite životne sredine u narednom periodu posebno brinuti i trudićemo se zajedno da ih očuvamo. Ova izložba podiže i svest o značaju životne sredine i pozivam građane da pogledaju postavku koja će biti otvorena do aprila. Intenzivno radimo na projektu mreža Natura 2000, i zahvaljujući tome identifikujemo vrste i staništa. Ovaj projekat ne bi uspeo, da nemamo snažnu podršku Evropske unije, i zato se zahvaljujem gospodinu Fabriciju i nadam se da smo bili dobri partneri. Očekujem da ćemo učestvovati u mnogim drugim projektima, s obzirom da je njihovo iskustvo i podrška od izuzetnog značaja za našu zemlju i za naše ministarstvo  – rekla je ministarka Irena Vujović.

Mreža Natura 2000 je ključni instrument za zaštitu biodiverziteta u EU, ekološka mreža zaštićenih područja koja je uspostavljena da obezbedi opstanak najvrednijih vrsta i staništa, tako da evropski sistemi prirode ostanu zdravi i otporni. Kroz projekat “EU za Naturu 2000 u Srbiji”, EU podržava Ministarstvo zaštite životne sredine u uspostavljanju mreže Natura 2000 u Srbiji.

Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva SrbijeŠef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je talentovanim srpskim fotografima koji su digitalno zabeležili važne vrednosti biodiverziteta i prelepe pejzaže Srbije. 

- Takođe, danas je povod za obeležavanje Svetskog dana divljine. Kada se setimo koliko je divljina divna, od malih beskičmenjaka do velikih sisara, oni su presudni za pravilno funkcionisanje i održavanje ekosistema, a time i nas same. Srbija je deo sveta i deo Evrope i ima svoju ulogu u zaštiti važnih vrednosti biodiverziteta i pejzaža. Da bi osigurao njihov opstanak, odgovornost je svih građana, i EU je sa Srbijom u tome – rekao je Fabrici.
Teritoriju Srbije karakteriše fantastična raznolikost vrsta i ekosistemi, iako raznolikost vrsta još uvek nije u potpunosti istražena i dokumentovana. U Srbiji živi oko 43% vrsta koje naseljavaju Evropu.

Vujović i Fabrici otvorili izložbu fotografija: Svi autori su pobednici, podsetili su nas na prirodna bogatstva SrbijeGlavne teme na koje su učesnici konkursa, fotografi amateri i profesionalci odgovarali bile su zaštićena područja i pejzaži, prirodne lepote, biljni i životinjski svet u Srbiji, održive aktivnosti čoveka. Izložba “Natura 2000 u kadru” biće prikazana na Kalemegdanu od 5. marta do aprila 2021.