Вујовић: Држава интензивно ради на решавању проблема аерозагађења

Вујовић: Држава интензивно ради на решавању проблема аерозагађења

Вујовић: Држава интензивно ради на решавању проблема аерозагађења

Прекомерно аерозагађење забележено је у више градова у Србији од како је почела грејна сезона, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, додајући да држава интензивно ради на решавању тог проблема.

Вујовић је у изјави за Танјуг рекла да је питање загађености ваздуха у нашој земљи тренутно приоритет ресорног министарства и да се предузимају све потребне мере како би се емитовање штетних гасова свело на минимум.

-Постоји више градова у којима је забележено прекомерно загађење од када је почела грејна сезона и ти подаци су потпуно транспарентни. По први први пут држава интензивно ради на решавању проблема аерозагађења. Ове године смо расписали конкурсе и министарство учествује у замени котларница у јавним објектима и индивидуалних ложишта у домаћинствима у Србији – рекла је Вујовић.

Она је навела да ће ускоро бити реконструисане котларнице у Ваљеву, Новом Пазару, Косјерићу, Крагујевцу, Смедереву и другим локалним самоуправама.

-Замолила бих све локалне самоуправе да финансијска средства усмере у субвенције грађанима за индивидуална ложишта, како би се заједничким снагама решио вишедеценијски проблем загађености ваздуха – истакла је Вујовић.

Министарка је додала да Министарство интензивно ради и на „Програму заштите ваздуха са акционим планом“, који ће помоћи у планирању активности и мера до 2030. године за унапређење квалитета ваздуха.

Као један од великих загађивача, каже министарка, ових дана се помиње топлана у Земуну на коју су се грађани највише жалили.

-Инспекција града Београда је на терену и подршку им даје републички инспектор из Министарства заштите животне средине. Према последњим подацима котао топлане у Земуну, који је био споран, искључен је из функције и сада се прелази на други котао - рекла је Вујовић.

Министарка је поручила грађанима да буду стрпљиви јер се, како каже, вишедеценијски проблеми не могу решити у једном дану. Она је најавила да ће у земунској топлани следеће грејне сезоне бити комплетно промењена котларница.

-Министарство је упућено у све што се догађа на терену и непрестано се прати развој ситуације са аерозагађењем у Србији, како би се предузеле све потребне мере за очување здраве животне средине – навела је Вујовић.