Vujović: Država intenzivno radi na rešavanju problema aerozagađenja

Вујовић: Држава интензивно ради на решавању проблема аерозагађења

Vujović: Država intenzivno radi na rešavanju problema aerozagađenja

Prekomerno aerozagađenje zabeleženo je u više gradova u Srbiji od kako je počela grejna sezona, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, dodajući da država intenzivno radi na rešavanju tog problema.

Vujović je u izjavi za Tanjug rekla da je pitanje zagađenosti vazduha u našoj zemlji trenutno prioritet resornog ministarstva i da se preduzimaju sve potrebne mere kako bi se emitovanje štetnih gasova svelo na minimum.

-Postoji više gradova u kojima je zabeleženo prekomerno zagađenje od kada je počela grejna sezona i ti podaci su potpuno transparentni. Po prvi prvi put država intenzivno radi na rešavanju problema aerozagađenja. Ove godine smo raspisali konkurse i ministarstvo učestvuje u zameni kotlarnica u javnim objektima i individualnih ložišta u domaćinstvima u Srbiji – rekla je Vujović.

Ona je navela da će uskoro biti rekonstruisane kotlarnice u Valjevu, Novom Pazaru, Kosjeriću, Kragujevcu, Smederevu i drugim lokalnim samoupravama.

-Zamolila bih sve lokalne samouprave da finansijska sredstva usmere u subvencije građanima za individualna ložišta, kako bi se zajedničkim snagama rešio višedecenijski problem zagađenosti vazduha – istakla je Vujović.

Ministarka je dodala da Ministarstvo intenzivno radi i na „Programu zaštite vazduha sa akcionim planom“, koji će pomoći u planiranju aktivnosti i mera do 2030. godine za unapređenje kvaliteta vazduha.

Kao jedan od velikih zagađivača, kaže ministarka, ovih dana se pominje toplana u Zemunu na koju su se građani najviše žalili.

-Inspekcija grada Beograda je na terenu i podršku im daje republički inspektor iz Ministarstva zaštite životne sredine. Prema poslednjim podacima kotao toplane u Zemunu, koji je bio sporan, isključen je iz funkcije i sada se prelazi na drugi kotao - rekla je Vujović.

Ministarka je poručila građanima da budu strpljivi jer se, kako kaže, višedecenijski problemi ne mogu rešiti u jednom danu. Ona je najavila da će u zemunskoj toplani sledeće grejne sezone biti kompletno promenjena kotlarnica.

-Ministarstvo je upućeno u sve što se događa na terenu i neprestano se prati razvoj situacije sa aerozagađenjem u Srbiji, kako bi se preduzele sve potrebne mere za očuvanje zdrave životne sredine – navela je Vujović.