Вода је драгоцени ресурс који морамо чувати за будућност

Вода је драгоцени ресурс који морамо чувати за будућност

Вода је данас најзначајнији ресурс на Планети који је крајње угрожен, а пијаћа вода као основно људско право још увек је ускраћено значајном делу човечанства, због чега је неопходна брига и акција на глобалном и националном плану, указано је данас на манифестацијама које су организоване поводом 22. марта, Светског дана вода. Министарство заштите животне средине заједно са релевантним државним органима и иституцијама обележило је Светски дан вода у оквиру стручне конференције „Србија и европске интеграције – сектор вода“.

Министар заштите животне средине Горан Триван указао је да је Србија по капацитету површинских аутохтоних пијаћих вода последња земља у региону, и због тога воду морамо штедљиво користити, и према овом кључном ресурсу односити се с пуном пажњом. Несташица пијаће воде је ургентно светско питање. Недостатак воде као ресурса има озбиљне економске, еколошке, али и социјалне последице, указао је министар. У 21. веку свет је суочен са хроничном несташицом воде, чак и са ратовима због воде. Подаци УН и светских оргаиизација говоре да између пет и шест хиљада људи годишње изгуби живот због тога што нема приступ пијаћој води. Мигрантски талас који је запљуснуо Европу није само условљен политичким и ратним дешавањима, већ је то и еколошки и климатски мигрантски талас. Зато морамо учити на грешкама других и размишљати унапред, предузимајући мере да обезбедимо воду за будућност, нагласио је Триван.

Најважнији посао који би у овој области требало да предузмемо у Србији, и у еколошком смислу, јесте питање отпадних вода, рекао је. У Србији се за сада само 10 посто отпадних вода пречишћава, што је недопустиво истакао је Триван, и додао да је за решавање питања квалитета пијаће воде у Србији потребно изградити преко 300 система за пречишћавање отпадних вода у вредности од око пет милијарди евра. То је уједно једно од приоритетних питања којем је Министарство посвећено. „Кренули смо са подршком локалним самоуправама у успостављању система за пречишћавање отпадних вода, и ово ће бити година преокрета. Управо смо расписали конкурс за израду пројектно-техничке документације за постројења за прераду отпадних вода за локалне самоуправе у износу од преко 450 милиона динара, што је само почетак. Овај посао не може да се заврши преко ноћи, потребно је десетак година, али то ће се десити сигурно. Србија иде у добром правцу“, закључио је министар.

Поред министра Тривана, на стручној конференцији обратили су се државни скеретар у Министарству здравља Берислав Векић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ доц. др Верица Јовановић.

У заштиту вода морамо се сви укључити и дати свој допринос, због чега је неопходна едукација и то од најмлађег узраста. На манифестацији коју је организовало ЈВП „Србијаводе“ обележавајући Светски дан вода, министар Триван придружио се ученицима ОШ „Лаза Костић“ који су сликом и песмом истакли улогу и значај воде за наш живот и живот Планете. Придружујући им се у томе, министар Триван је још једном нагласио да је „брига о води брига о нама самима, јер је вода питање нашег опстанка и наше будућности коју већ данас живимо“.