Voda je dragoceni resurs koji moramo čuvati za budućnost

Voda je dragoceni resurs koji moramo čuvati za budućnost

Voda je danas najznačajniji resurs na Planeti koji je krajnje ugrožen, a pijaća voda kao osnovno ljudsko pravo još uvek je uskraćeno značajnom delu čovečanstva, zbog čega je neophodna briga i akcija na globalnom i nacionalnom planu, ukazano je danas na manifestacijama koje su organizovane povodom 22. marta, Svetskog dana voda. Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa relevantnim državnim organima i istitucijama obeležilo je Svetski dan voda u okviru stručne konferencije „Srbija i evropske integracije – sektor voda“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ukazao je da je Srbija po kapacitetu površinskih autohtonih pijaćih voda poslednja zemlja u regionu, i zbog toga vodu moramo štedljivo koristiti, i prema ovom ključnom resursu odnositi se s punom pažnjom. Nestašica pijaće vode je urgentno svetsko pitanje. Nedostatak vode kao resursa ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice, ukazao je ministar. U 21. veku svet je suočen sa hroničnom nestašicom vode, čak i sa ratovima zbog vode. Podaci UN i svetskih orgaiizacija govore da između pet i šest hiljada ljudi godišnje izgubi život zbog toga što nema pristup pijaćoj vodi. Migrantski talas koji je zapljusnuo Evropu nije samo uslovljen političkim i ratnim dešavanjima, već je to i ekološki i klimatski migrantski talas. Zato moramo učiti na greškama drugih i razmišljati unapred, preduzimajući mere da obezbedimo vodu za budućnost, naglasio je Trivan.

Najvažniji posao koji bi u ovoj oblasti trebalo da preduzmemo u Srbiji, i u ekološkom smislu, jeste pitanje otpadnih voda, rekao je. U Srbiji se za sada samo 10 posto otpadnih voda prečišćava, što je nedopustivo istakao je Trivan, i dodao da je za rešavanje pitanja kvaliteta pijaće vode u Srbiji potrebno izgraditi preko 300 sistema za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od oko pet milijardi evra. To je ujedno jedno od prioritetnih pitanja kojem je Ministarstvo posvećeno. „Krenuli smo sa podrškom lokalnim samoupravama u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, i ovo će biti godina preokreta. Upravo smo raspisali konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenja za preradu otpadnih voda za lokalne samouprave u iznosu od preko 450 miliona dinara, što je samo početak. Ovaj posao ne može da se završi preko noći, potrebno je desetak godina, ali to će se desiti sigurno. Srbija ide u dobrom pravcu“, zaključio je ministar.

Pored ministra Trivana, na stručnoj konferenciji obratili su se državni skeretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doc. dr Verica Jovanović.

U zaštitu voda moramo se svi uključiti i dati svoj doprinos, zbog čega je neophodna edukacija i to od najmlađeg uzrasta. Na manifestaciji koju je organizovalo JVP „Srbijavode“ obeležavajući Svetski dan voda, ministar Trivan pridružio se učenicima OŠ „Laza Kostić“ koji su slikom i pesmom istakli ulogu i značaj vode za naš život i život Planete. Pridružujući im se u tome, ministar Trivan je još jednom naglasio da je „briga o vodi briga o nama samima, jer je voda pitanje našeg opstanka i naše budućnosti koju već danas živimo“.