Влада Републике Србије издвојила 120 милиона динара за збрињавање опасног отпада у „Првој Искри“ Барич

Влада Републике Србије издвојила 120 милиона динара за збрињавање опасног отпада у „Првој Искри“ Барич

1"Влада Републике Србије издвојила је из буџета 120 милиона динара за збрињавање око 750 тона опасног историјског отпада из некадашње индустрије "Прва искра" из Барича, који ће до краја маја 2015. године бити транспортован у Европску унију. Очекујемо у наредних неколико недеља да дође до коначног збрињавања овог историјског отпада, који ће највероватније бити извезен у Аустрију или Мађарску. Овде се ради о историјском отпаду, који се на тој локацији налази више од 15 година, односно од 1999. године“, рекла је данас државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Државни секретар Божовић је данас са представницима "Прве искре", Барич и општине Обреновац обишла ту локацију и истакла да је јако добро за општину Обреновац што је склопила споразум са кинеском корпорацијом за изградњу нове фабрике и што ће након довођења те локације у ред већ око 2.500 људи из Обреновца добити посао.

Инспекција за заштиту животне средине, је у децембру 2014. године доставила извештај о 80 фирми у реструктурирању у којима се налази историјски отпад, а међу њима "Прва искра" из Барича.

2"Приоритет нам је нова фабрика која ће се градити у Обреновцу, а то нам је од посебне важности, јер је Обреновац општина која је претрпела мајске поплаве и било проглашено ванредно стање, а измештањем отпада желимо да заштитимо здравље грађана. Очекујемо Закључак Владе по овом питању у уторак, након чега ће бити формирана Комисија и врло брзо почеће измештање отпада", нагласила је Божовић.

Инспекција за заштиту животне средине урадила је крајем прошле године контролу опасног индустријског отпада у више од 80 фирми у реструктурирању и стечају, у којима је утврђено постојање 5.100 тона тог отпада, не рачунајући отпадне муљеве, шљаку и талог који се налазе на индустријским депонијама.