Vlada Republike Srbije izdvojila 120 miliona dinara za zbrinjavanje opasnog otpada u „Prvoj Iskri“ Barič

Vlada Republike Srbije izdvojila 120 miliona dinara za zbrinjavanje opasnog otpada u „Prvoj Iskri“ Barič

1"Vlada Republike Srbije izdvojila je iz budžeta 120 miliona dinara za zbrinjavanje oko 750 tona opasnog istorijskog otpada iz nekadašnje industrije "Prva iskra" iz Bariča, koji će do kraja maja 2015. godine biti transportovan u Evropsku uniju. Očekujemo u narednih nekoliko nedelja da dođe do konačnog zbrinjavanja ovog istorijskog otpada, koji će najverovatnije biti izvezen u Austriju ili Mađarsku. Ovde se radi o istorijskom otpadu, koji se na toj lokaciji nalazi više od 15 godina, odnosno od 1999. godine“, rekla je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Državni sekretar Božović je danas sa predstavnicima "Prve iskre", Barič i opštine Obrenovac obišla tu lokaciju i istakla da je jako dobro za opštinu Obrenovac što je sklopila sporazum sa kineskom korporacijom za izgradnju nove fabrike i što će nakon dovođenja te lokacije u red već oko 2.500 ljudi iz Obrenovca dobiti posao.

Inspekcija za zaštitu životne sredine, je u decembru 2014. godine dostavila izveštaj o 80 firmi u restrukturiranju u kojima se nalazi istorijski otpad, a među njima "Prva iskra" iz Bariča.

2"Prioritet nam je nova fabrika koja će se graditi u Obrenovcu, a to nam je od posebne važnosti, jer je Obrenovac opština koja je pretrpela majske poplave i bilo proglašeno vanredno stanje, a izmeštanjem otpada želimo da zaštitimo zdravlje građana. Očekujemo Zaključak Vlade po ovom pitanju u utorak, nakon čega će biti formirana Komisija i vrlo brzo počeće izmeštanje otpada", naglasila je Božović.

Inspekcija za zaštitu životne sredine uradila je krajem prošle godine kontrolu opasnog industrijskog otpada u više od 80 firmi u restrukturiranju i stečaju, u kojima je utvrđeno postojanje 5.100 tona tog otpada, ne računajući otpadne muljeve, šljaku i talog koji se nalaze na industrijskim deponijama.