Велике могућности за сарадњу Србије и Републике Кореје у заштити животне средине

Велике могућности за сарадњу Србије и Републике Кореје у заштити животне средине

ministar Trivan i ambasador Republike Koreje JuМинистар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Републике Кореје у Србији Деђонгом Јуом.

Амбасадор Ју је истакао да Република Кореја има богато искуство у постизању високих стандарда у области заштите животне средине и да су корејски стручњаци спремни да своја искуства и знања размене са српским колегама. "Наш интезивaн привредни развој је у многоме девастирао нашу животну средину, али смо применом нових технологија и знања брзо успели да санирамо насталу штету", рекао је амбасадор Ју.

Он је нагласио да је Република Кореја заинтересована за сарадњу са Србијом у унапређењу коришћења електричних аутомобила, успостављању модела паметних градова и паметних фарми, а корејска предузећа за улагања у област рециклаже комуналног отпада и прераде отпадних вода.  Амбасадор Ју је посебно подвукао да је одлука о поновном успостављању Зеленог фонда у Републици Србији суштински важна за одрживо финансирања заштите животне средине као области од изузетног значаја.

Министар Триван је нагласио да су политички односи Србије и Републике Кореје веома добри и пријатељски, али је истакао да постоји велики простор за практичну реализацију идеја и пројеката које две земље могу заједно да разматрају и спроводе. «Србија жели да постане лидер у региону у области заштите животне средине, па нам јужнокорејска искуства и знања могу бити од велике користи», рекао је министар Триван.

"За Србију су најважнија питања прераде отпада и отпадних вода и ту видим велику могућност за сарадњу и инвестирање јужнокорејских компанија", истакао је министар Триван. Он је упутио позив политичко-пословној делегацији Републике Кореје да посети Србију.

Минстар Триван и амбасадор Ју су се сложили да концепт зелене економије, на којем ће Министарство заштите животне средине Србије интезивно радити, може бити добар оквир за сарадњу две земље.