Velike mogućnosti za saradnju Srbije i Republike Koreje u zaštiti životne sredine

Velike mogućnosti za saradnju Srbije i Republike Koreje u zaštiti životne sredine

ministar Trivan i ambasador Republike Koreje JuMinistar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Deđongom Juom.

Ambasador Ju je istakao da Republika Koreja ima bogato iskustvo u postizanju visokih standarda u oblasti zaštite životne sredine i da su korejski stručnjaci spremni da svoja iskustva i znanja razmene sa srpskim kolegama. "Naš intezivan privredni razvoj je u mnogome devastirao našu životnu sredinu, ali smo primenom novih tehnologija i znanja brzo uspeli da saniramo nastalu štetu", rekao je ambasador Ju.

On je naglasio da je Republika Koreja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u unapređenju korišćenja električnih automobila, uspostavljanju modela pametnih gradova i pametnih farmi, a korejska preduzeća za ulaganja u oblast reciklaže komunalnog otpada i prerade otpadnih voda.  Ambasador Ju je posebno podvukao da je odluka o ponovnom uspostavljanju Zelenog fonda u Republici Srbiji suštinski važna za održivo finansiranja zaštite životne sredine kao oblasti od izuzetnog značaja.

Ministar Trivan je naglasio da su politički odnosi Srbije i Republike Koreje veoma dobri i prijateljski, ali je istakao da postoji veliki prostor za praktičnu realizaciju ideja i projekata koje dve zemlje mogu zajedno da razmatraju i sprovode. «Srbija želi da postane lider u regionu u oblasti zaštite životne sredine, pa nam južnokorejska iskustva i znanja mogu biti od velike koristi», rekao je ministar Trivan.

"Za Srbiju su najvažnija pitanja prerade otpada i otpadnih voda i tu vidim veliku mogućnost za saradnju i investiranje južnokorejskih kompanija", istakao je ministar Trivan. On je uputio poziv političko-poslovnoj delegaciji Republike Koreje da poseti Srbiju.

Minstar Trivan i ambasador Ju su se složili da koncept zelene ekonomije, na kojem će Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije intezivno raditi, može biti dobar okvir za saradnju dve zemlje.