Важно збринути опасан отпад током 2015.године

Важно збринути опасан отпад током 2015.године

DSC_0375[1]''Влада Србије  ће  дати максималну стручну помоћ локалним самоуправама за решавање огромних проблема из области заштите животне средине и зато позивам прeдставнике локалне самоуправе у Шапцу као и представнике законодавне власти  да дођу на састанак у Министарство пољопривреде и заштите животне средине да заједно пронађемо начин'' рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине стана Божовић, приликом посете Шапцу и обиласка Центар за истраживање ''Зорка'', објекта који је пре два месеца приватизован, али не и његова имовина. У објекту се налазе велике количине хемикалија , узорци на којима су вршена истраживања и амбалажа опасних хемикалија.

Божовић је том приликом подсетила да је Инспекција за заштиту животне средине урадила Извештај о опасном отпада у предузећима у реструктурирању и стечају и утврдила да се у 70 фирми налази опасан историјски отпад, око 5.000 тона, који како је рекла мора да се измести у складу са процедурама, што доста кошта јер тај отпад се гомилао годинама и деценијама.

''У односу на капацитете буџета Републике Србије ми смо у 2015.години у односу на све те фирме обезбедили средства за  Прву искру Барич из Обреновца и за Еко-гас у Шапцу, у висини од 10 милиона динара и у поступку смо јавне набавке , што значи да очекујемо да ће у другој половини године сав тај отпад који се налази овде бити збринут'' рекла једржавни секретар.

DSC_0384[1]Након тога обишла је и стару депонију Дудара која је настала пре 23 године на култном месту многих Шапчана а налазила се на свега 300 метара удаљености од центра града. Ту се одлагао различит отпад и смеће, а при самом одлагању нису се поштовали прописи који спречавају утицај на подземне воде и на реку Саву. Током прошлогодишњих поплава то место је било критично да би почетком ове године било затворено и затрпано, али проблем није решен.

''Стара депонија Дудара би требало да се реши у складу са свим стандардима санације и рекултивације терена '' истакла је државни секретарСтана Божовић и додала да је добро што је урађен пројекат 2011. године, али да он превазилази капацитете буџета општине и да је зато договорено да  представници и законодавне и извршне власти дају све од себе да се ребалансом буџета у 2015. години обезбеде средства да би тај пројекат у складу са стандардима могао да се заврши.

''На нама као држави је да дамо све од себе да се овај проблем депоније Дудара реши јер на првом месту су нам здравље и квалитет живота грађана Шапца'', истакла је Божовић.

На крају, Божовић је обишла и насипе у Шапцу и истакла да поучени катастрофалим поплавама морамо се бавити превенцијом и добро  је што ће бити урађен насип од 5,2 км вредности од око 4 милиона евра  и остаје да видимо које су то још компоненте са аспекта превенције битне у односу на климатске промене када је реч о Шапцу с обзиром на његов геостратешки положај.