Važno zbrinuti opasan otpad tokom 2015.godine

Važno zbrinuti opasan otpad tokom 2015.godine

DSC_0375[1]''Vlada Srbije  će  dati maksimalnu stručnu pomoć lokalnim samoupravama za rešavanje ogromnih problema iz oblasti zaštite životne sredine i zato pozivam predstavnike lokalne samouprave u Šapcu kao i predstavnike zakonodavne vlasti  da dođu na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da zajedno pronađemo način'' rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine stana Božović, prilikom posete Šapcu i obilaska Centar za istraživanje ''Zorka'', objekta koji je pre dva meseca privatizovan, ali ne i njegova imovina. U objektu se nalaze velike količine hemikalija , uzorci na kojima su vršena istraživanja i ambalaža opasnih hemikalija.

Božović je tom prilikom podsetila da je Inspekcija za zaštitu životne sredine uradila Izveštaj o opasnom otpada u preduzećima u restrukturiranju i stečaju i utvrdila da se u 70 firmi nalazi opasan istorijski otpad, oko 5.000 tona, koji kako je rekla mora da se izmesti u skladu sa procedurama, što dosta košta jer taj otpad se gomilao godinama i decenijama.

''U odnosu na kapacitete budžeta Republike Srbije mi smo u 2015.godini u odnosu na sve te firme obezbedili sredstva za  Prvu iskru Barič iz Obrenovca i za Eko-gas u Šapcu, u visini od 10 miliona dinara i u postupku smo javne nabavke , što znači da očekujemo da će u drugoj polovini godine sav taj otpad koji se nalazi ovde biti zbrinut'' rekla jedržavni sekretar.

DSC_0384[1]Nakon toga obišla je i staru deponiju Dudara koja je nastala pre 23 godine na kultnom mestu mnogih Šapčana a nalazila se na svega 300 metara udaljenosti od centra grada. Tu se odlagao različit otpad i smeće, a pri samom odlaganju nisu se poštovali propisi koji sprečavaju uticaj na podzemne vode i na reku Savu. Tokom prošlogodišnjih poplava to mesto je bilo kritično da bi početkom ove godine bilo zatvoreno i zatrpano, ali problem nije rešen.

''Stara deponija Dudara bi trebalo da se reši u skladu sa svim standardima sanacije i rekultivacije terena '' istakla je državni sekretarStana Božović i dodala da je dobro što je urađen projekat 2011. godine, ali da on prevazilazi kapacitete budžeta opštine i da je zato dogovoreno da  predstavnici i zakonodavne i izvršne vlasti daju sve od sebe da se rebalansom budžeta u 2015. godini obezbede sredstva da bi taj projekat u skladu sa standardima mogao da se završi.

''Na nama kao državi je da damo sve od sebe da se ovaj problem deponije Dudara reši jer na prvom mestu su nam zdravlje i kvalitet života građana Šapca'', istakla je Božović.

Na kraju, Božović je obišla i nasipe u Šapcu i istakla da poučeni katastrofalim poplavama moramo se baviti prevencijom i dobro  je što će biti urađen nasip od 5,2 km vrednosti od oko 4 miliona evra  i ostaje da vidimo koje su to još komponente sa aspekta prevencije bitne u odnosu na klimatske promene kada je reč o Šapcu s obzirom na njegov geostrateški položaj.