Усвојена Уредба о субвенционисаној куповини електричних возила

Irena portretna 1

Усвојена Уредба о субвенционисаној куповини електричних возила

Уредба о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон усвојена је данас на седници Владе Републике Србије, а Министарство заштите животне средине определило је у те сврхе 170 милиона динара.

Право на субвенцију могу да остваре физичка лица, предузетници и правна лица, а захтеви се подносе Министарству закључно са 31. октобром текуће године. 

„Као једну од мера државе за унапређење квалитета ваздуха и животне средине, Министарство које водим обезбедило је средства за подршку куповини електричних возила. Средства која смо наменили за 2024. годину биће додељена према пристиглим, уредним захтевима грађана и привреде, све док се не утроши укупан износ или најкасније до 31. октобра. Уколико се покаже да интересовање грађана и привреде знатно премашује опредељен износ, ми ћемо се потрудити да обезбедимо додатна средства за субвенције за куповину нових електричних возила“, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Уредбом која је данас усвојена предвиђена је подршка за куповину више врста електричних возила. Грађани и правна лица који желе да остваре право на субвенционисану куповину електричног мопеда или лаког трицикла, могу да рачунају на подршку од 250 евра у динарској противвредности.  За куповину електричних мотоцикала, мотоцикала са бочним седиштем, тешких трицикала, лаких и тешких четвороцикала, предвиђена је подршка у износу од 500 евра. Највећи износ субвенције доступан је за електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тоне и износи 5.000 евра.

Текст Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон може се погледати ОВДЕ

Захтев за субвенционисану куповину новог возила у складу са овом уредбом можете преузети ОВДЕ