Управљање ризиком од хемикалија у Србији

Управљање ризиком од хемикалија у Србији

Za stranuМинистарство пољопривреде и заштите животне средине, Сектор за планирање и управљање, Одељење за хемикалије, у оквиру пројекта „Управљање ризиком од хемикалија у Србији“, који министарство реализује са Шведском агенцијом за хемикалије (KemI), у сарадњи са Привредном комором Србије, организује Састанак са привредним субјектима и другим заинтересованим странама – подршка у примени Правилника о класификацији, паковању, обележавању и оглашавању хемикалије и одређеног производа у складу са Глобално хармонизованим системом за класификацију и обележавање УН на смеше.

Имајући у виду да 1. јуна 2015. године наступа обавезујућа примена Правилника о класификацији, паковању, обележавању и оглашавању хемикалије и одређеног производа у складу са Глабално хармонизованим системом за класификацију и обележавање УН (у даљем тексту: Правилник GHS UN) на смеше, састанак се организује у циљу пружања информација и подршке за правилну примену наведеног прописа којим се уређују класификација, паковање и обележавање хемикалија. Примена прописа осигурава да су хемикалије класификоване према стандардизованим критеријумима, да су опасности хемикалије саопштене путем етикете свима у ланцу снабдевања, укључујући и крајњег корисника, и доприноси безбедном коришћењу хемикалија

Правилник GHS UN ступио је на снагу крајем 2010. године; од октобра 2011. године обавезујућа је примена на сусптанце, док је примена на смеше добровољна све до 1. јуна 2015. године, када постаје обавезујућа.

Принципи на којима се заснива класификација смеша према Правилнику GHS UN слични су онима који су примењивани према досадашњим прописима о класификацији. У већини случајева, основни сет података о супстанцама, састојцима смеше, довољан је за класификацију смеше. Осим тога, привреди су на располагању различите врсте подршке и помоћи чији је предстојећи састанак интегрални део.

Примарна циљна група овог семинара су снабдевачи смеша – даљи корисници, односно формулатери и увозници смеша. Формулатери и увозници су носиоци обавеза и одговорности за класификацију и обележавање смеша које стављају у промет и заједно са дистрибутерима чине већину снабдевача у сектору хемикалија. Саветници за хемикалије су такође важна циљна група, а позив је отоворен и за све остале заинтересоване стране.

Семинар ће се одржати 06. маја 2015. године са почетком у 9.00 часова, у Привредној комори Србије, Ресавска 13-15, Београд (Велика сала у приземљу).