Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji

Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji

Za stranuMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektor za planiranje i upravljanje, Odeljenje za hemikalije, u okviru projekta „Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji“, koji ministarstvo realizuje sa Švedskom agencijom za hemikalije (KemI), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje Sastanak sa privrednim subjektima i drugim zainteresovanim stranama – podrška u primeni Pravilnika o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i oglašavanju hemikalije i određenog proizvoda u skladu sa Globalno harmonizovanim sistemom za klasifikaciju i obeležavanje UN na smeše.

Imajući u vidu da 1. juna 2015. godine nastupa obavezujuća primena Pravilnika o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i oglašavanju hemikalije i određenog proizvoda u skladu sa Glabalno harmonizovanim sistemom za klasifikaciju i obeležavanje UN (u daljem tekstu: Pravilnik GHS UN) na smeše, sastanak se organizuje u cilju pružanja informacija i podrške za pravilnu primenu navedenog propisa kojim se uređuju klasifikacija, pakovanje i obeležavanje hemikalija. Primena propisa osigurava da su hemikalije klasifikovane prema standardizovanim kriterijumima, da su opasnosti hemikalije saopštene putem etikete svima u lancu snabdevanja, uključujući i krajnjeg korisnika, i doprinosi bezbednom korišćenju hemikalija

Pravilnik GHS UN stupio je na snagu krajem 2010. godine; od oktobra 2011. godine obavezujuća je primena na susptance, dok je primena na smeše dobrovoljna sve do 1. juna 2015. godine, kada postaje obavezujuća.

Principi na kojima se zasniva klasifikacija smeša prema Pravilniku GHS UN slični su onima koji su primenjivani prema dosadašnjim propisima o klasifikaciji. U većini slučajeva, osnovni set podataka o supstancama, sastojcima smeše, dovoljan je za klasifikaciju smeše. Osim toga, privredi su na raspolaganju različite vrste podrške i pomoći čiji je predstojeći sastanak integralni deo.

Primarna ciljna grupa ovog seminara su snabdevači smeša – dalji korisnici, odnosno formulateri i uvoznici smeša. Formulateri i uvoznici su nosioci obaveza i odgovornosti za klasifikaciju i obeležavanje smeša koje stavljaju u promet i zajedno sa distributerima čine većinu snabdevača u sektoru hemikalija. Savetnici za hemikalije su takođe važna ciljna grupa, a poziv je otovoren i za sve ostale zainteresovane strane.

Seminar će se održati 06. maja 2015. godine sa početkom u 9.00 časova, u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, Beograd (Velika sala u prizemlju).