Управљање отпадним возилима

Управљање отпадним возилима

autootpad-1Регионална привредна комора Краљево  у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, организовала је у Чачку, презентацију Правилника о начину и поступку управљања отпадним возилима. Састанку су присуствовали представници локалне самоуправе, заједно са привредним субјектима који се баве увозом и продајом и сервисирањем моторних возила као и представници оператера за управљање отпадним возилима.
Циљ састанка био је да се представи преглед важећег законодавста ЕУ, које је уређено Директивом о управљању отпадним возилима и домаћег законодавста, које је уређено Правилником о начину и поступку управљања отпадним возилима у Републици Србији, као и појашњење активности које су неопходне за ефикасно спровођење законских прописа а које се односе на управљање отпадним возилима.
autootpad-2„Циљ овог Правилника је спречавање неконтролисаног загађивања, као и да се ауто отпади  уведу у контролисани систем, с обзиром да већина ауто-отпада не испуњава услове у погледу заштите животне средине због неадекватног управљања опасним отпадним деловима возила. Наш закон који је усвојен 2010. године, јасно је прописао како треба поступати са отпадним возилима. Данас имамо велики број малих стоваришта или ауто-отпада. Тај простор углавном није адекватан за одлагање аутомобила. Уколико се аутомобиле непримерено складиште, они представљају велику опасност за животну средину, јер у њима се налазе опасне материје, као што су акумулатори, уља. Зато би у контролу рада ауто-отпада требало да се укључе све инспекције. Овим послом убудуће неће моћи да се бави нико ко не прибави дозволу надлежних органа. Да би добили дозволу ауто-отпади морају имати бетониран простор, непропусна подлога, а хала и само постројење мора да прође студију о утицају на животну средину. Услови морају бити наведени у студији, почев од капацитета отпада, третман уља, мере од заштите пожара“, рекла је Радмила Шеровић, начелница одељена за управљање отпадом Министарства пољопривреде и заштите животне средине.