Upravljanje otpadnim vozilima

Upravljanje otpadnim vozilima

autootpad-1Regionalna privredna komora Kraljevo  u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, organizovala je u Čačku, prezentaciju Pravilnika o načinu i postupku upravljanja otpadnim vozilima. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, zajedno sa privrednim subjektima koji se bave uvozom i prodajom i servisiranjem motornih vozila kao i predstavnici operatera za upravljanje otpadnim vozilima.
Cilj sastanka bio je da se predstavi pregled važećeg zakonodavsta EU, koje je uređeno Direktivom o upravljanju otpadnim vozilima i domaćeg zakonodavsta, koje je uređeno Pravilnikom o načinu i postupku upravljanja otpadnim vozilima u Republici Srbiji, kao i pojašnjenje aktivnosti koje su neophodne za efikasno sprovođenje zakonskih propisa a koje se odnose na upravljanje otpadnim vozilima.
autootpad-2„Cilj ovog Pravilnika je sprečavanje nekontrolisanog zagađivanja, kao i da se auto otpadi  uvedu u kontrolisani sistem, s obzirom da većina auto-otpada ne ispunjava uslove u pogledu zaštite životne sredine zbog neadekvatnog upravljanja opasnim otpadnim delovima vozila. Naš zakon koji je usvojen 2010. godine, jasno je propisao kako treba postupati sa otpadnim vozilima. Danas imamo veliki broj malih stovarišta ili auto-otpada. Taj prostor uglavnom nije adekvatan za odlaganje automobila. Ukoliko se automobile neprimereno skladište, oni predstavljaju veliku opasnost za životnu sredinu, jer u njima se nalaze opasne materije, kao što su akumulatori, ulja. Zato bi u kontrolu rada auto-otpada trebalo da se uključe sve inspekcije. Ovim poslom ubuduće neće moći da se bavi niko ko ne pribavi dozvolu nadležnih organa. Da bi dobili dozvolu auto-otpadi moraju imati betoniran prostor, nepropusna podloga, a hala i samo postrojenje mora da prođe studiju o uticaju na životnu sredinu. Uslovi moraju biti navedeni u studiji, počev od kapaciteta otpada, tretman ulja, mere od zaštite požara“, rekla je Radmila Šerović, načelnica odeljena za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.