Унапређење сарадње Србије и Словеније у заштити животне средине

Унапређење сарадње Србије и Словеније у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван и министар животне средине и просторног планирања Републике Словеније Симон Зајц састали су се данас уочи пете заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Словеније која се одржава у Новом Саду.

Министар Горан Триван упознао је словеначког министра са националним приоритетима у области заштите животне средине, и истакао неопходност изградње постројења за прераду отпадних вода и регионалних центара за управљање отпадом у Србији, који су кључни за унапређење квалитета живота грађана. Он је рекао да искуства Републике Словеније могу бити веома корисна у изналажењу најбољих решења и путева ка бољој животној средини у нашој земљи.

Ми планирамо да изградимо 359 система за прераду отпадних вода, и у том захтевном задатку, али и у другим секторима, неопходне су не само инвестиције, већ и људски и технолошки капацитети, рекао је Триван, и нагласио да је значајан вид сарадње две земље на пољу екологије у размени искустава и ескперата.

Министар је изразио захвалност Словенији на подршци и помоћи коју је ова земља указала Србији у реализацији пројеката успостављања постројења за прераду отпадних вода у Руми, Рашкој, Мионици и делом на Златибору.

Словеначки министар нагласио је спремност Словеније да помогне Србији у постизању виших еколошких стандарда, што подразумева и даљу експертску подршку у процесу европских интеграција. Наводећи да Словенија посвећује велику пажњу пошумљавању своје територије која је са преко 60 посто под шумом, Симон Зајц је додао да су иницијативе за пошумљавањем значајне и за регион.

Заједнички оцењујући да је за напредак у животној средини, поред улагања, неопходан и ефикасан надзор и правовремена предострожност, саговорници су констатовали да се два министарства суочавају са сличним изазовима када је реч о инспекцији за заштиту животне средине.

На билатералном сусрету који је израз континуитета у остваривању разумевања и обостраног опредељења Републике Србије и Републике Словеније за сарадњу по питањима заштите животне средине и природе, договорено је даље интензивирање заједничке сарадње.