Unapređenje saradnje Srbije i Slovenije u zaštiti životne sredine

Unapređenje saradnje Srbije i Slovenije u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Slovenije Simon Zajc sastali su se danas uoči pete zajedničke sednice vlada Republike Srbije i Republike Slovenije koja se održava u Novom Sadu.

Ministar Goran Trivan upoznao je slovenačkog ministra sa nacionalnim prioritetima u oblasti zaštite životne sredine, i istakao neophodnost izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji, koji su ključni za unapređenje kvaliteta života građana. On je rekao da iskustva Republike Slovenije mogu biti veoma korisna u iznalaženju najboljih rešenja i puteva ka boljoj životnoj sredini u našoj zemlji.

Mi planiramo da izgradimo 359 sistema za preradu otpadnih voda, i u tom zahtevnom zadatku, ali i u drugim sektorima, neophodne su ne samo investicije, već i ljudski i tehnološki kapaciteti, rekao je Trivan, i naglasio da je značajan vid saradnje dve zemlje na polju ekologije u razmeni iskustava i eskperata.

Ministar je izrazio zahvalnost Sloveniji na podršci i pomoći koju je ova zemlja ukazala Srbiji u realizaciji projekata uspostavljanja postrojenja za preradu otpadnih voda u Rumi, Raškoj, Mionici i delom na Zlatiboru.

Slovenački ministar naglasio je spremnost Slovenije da pomogne Srbiji u postizanju viših ekoloških standarda, što podrazumeva i dalju ekspertsku podršku u procesu evropskih integracija. Navodeći da Slovenija posvećuje veliku pažnju pošumljavanju svoje teritorije koja je sa preko 60 posto pod šumom, Simon Zajc je dodao da su inicijative za pošumljavanjem značajne i za region.

Zajednički ocenjujući da je za napredak u životnoj sredini, pored ulaganja, neophodan i efikasan nadzor i pravovremena predostrožnost, sagovornici su konstatovali da se dva ministarstva suočavaju sa sličnim izazovima kada je reč o inspekciji za zaštitu životne sredine.

Na bilateralnom susretu koji je izraz kontinuiteta u ostvarivanju razumevanja i obostranog opredeljenja Republike Srbije i Republike Slovenije za saradnju po pitanjima zaštite životne sredine i prirode, dogovoreno je dalje intenziviranje zajedničke saradnje.