Учешћем и одговорношћу појединца за град једнаких могућности

Учешћем и одговорношћу појединца за град једнаких могућности

1Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас на округлом столу одржаном у оквиру Београдске интернационалне недеље архитектуре, посвећен теми «Град једнаких могућности».

Скуп који су организовали Женско архитектонско друштво и UN Women, окупио је стручњаке, активисте, и све оне који се баве питањима одрживог развоја урбаних средина, с намером да пружи одговоре, или бар покрене теме које ће међусобно приближити урбанисте, доносиоце одлука, стручњаке, грађане заинтересоване за хуманије, удобније и еколошки примереније услове живота.

2Министар Триван је, учествујући у дебати, нагласио да су за стварање боље, чистије и здравије животне средине од кључног значаја образовање, информисаност и свест људи, те да би свако као појединац требало да пружи сопствени допринос. „Сваки закон је углавном добар, важно је да се примењује, и важно је каква је санкција предвиђена уколико се не спроводи. То што је за сакривање опасног отпада починиоцу по први пут изречена адекватна казна, потврђује да се у заштити животне средине нешто мења, да се мења на боље. Међутим, одговорност је и на појединцу, у којој мери ће учествовати у акцијама за бољу животну средину “, истакао је министар Триван.

У разговору учесника округлог стола, поред партиципације грађана у стварању зелених инклузивних градова, истакнута су питања као што је родна сензибилност у урбанизму и екологији, подела одговорности са грађанима, афирмисање националних иновативних пројеката за одрживи развој, архитектонске политике изражене кроз стратегију урбаног развоја, јавни увид у ранијим фазама урбанистичког планирања, итд.