Učešćem i odgovornošću pojedinca za grad jednakih mogućnosti

Učešćem i odgovornošću pojedinca za grad jednakih mogućnosti

1Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas na okruglom stolu održanom u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, posvećen temi «Grad jednakih mogućnosti».

Skup koji su organizovali Žensko arhitektonsko društvo i UN Women, okupio je stručnjake, aktiviste, i sve one koji se bave pitanjima održivog razvoja urbanih sredina, s namerom da pruži odgovore, ili bar pokrene teme koje će međusobno približiti urbaniste, donosioce odluka, stručnjake, građane zainteresovane za humanije, udobnije i ekološki primerenije uslove života.

2Ministar Trivan je, učestvujući u debati, naglasio da su za stvaranje bolje, čistije i zdravije životne sredine od ključnog značaja obrazovanje, informisanost i svest ljudi, te da bi svako kao pojedinac trebalo da pruži sopstveni doprinos. „Svaki zakon je uglavnom dobar, važno je da se primenjuje, i važno je kakva je sankcija predviđena ukoliko se ne sprovodi. To što je za sakrivanje opasnog otpada počiniocu po prvi put izrečena adekvatna kazna, potvrđuje da se u zaštiti životne sredine nešto menja, da se menja na bolje. Međutim, odgovornost je i na pojedincu, u kojoj meri će učestvovati u akcijama za bolju životnu sredinu “, istakao je ministar Trivan.

U razgovoru učesnika okruglog stola, pored participacije građana u stvaranju zelenih inkluzivnih gradova, istaknuta su pitanja kao što je rodna senzibilnost u urbanizmu i ekologiji, podela odgovornosti sa građanima, afirmisanje nacionalnih inovativnih projekata za održivi razvoj, arhitektonske politike izražene kroz strategiju urbanog razvoja, javni uvid u ranijim fazama urbanističkog planiranja, itd.