Учешће на другом годишњем састанку и трећој Скрининг радионици у оквиру пројекта ЕКРАН

Учешће на другом годишњем састанку и трећој Скрининг радионици у оквиру пројекта ЕКРАН

ekran1Учешће на другом годишњем састанку и трећој Скрининг радионици у оквиру пројекта ЕКРАН (Регионална мрежа за приступање у области животне средине и климатских промена), а у вези израде Пилот пројекта за управљање сливом реке Дрине у оквиру Радне групе за управљање водама и квалитет вода.

У периоду од 09.03. до 12.03.2015. године у Подгорици одржан је Други годишњи састанaк и одржана Трећа Скрининг радионица у оквиру пројекта ЕКРАН (Регионална мрежа за приступање у области животне средине и климатских промена), а у вези израде Пилот пројекта за управљање сливом реке Дрине у оквиру Радне групе за управљање водама и квалитет вода (ECRAN - Environmental and Climate Regional Accession Network). Пројекат је финансиран од стране Европске уније, трајаће 36 месеци и ово је наставак пројекта Регионалне мрежа за приступање за област животне средине РЕНА (RENA - Regional Environmental Network for Accession).

ekran2Циљ овог пројекта је јачање регионалне сарадње између земаља кандидата за чланство у ЕУ и потенцијалних кандидата у области животне средине и климатских промена (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, БЈР Македонија, Србија и Турска). Пројекат је намењен јачању регионалне сарадње између заинтересованих страна на централном, локалном и регионалном нивоу укључујући владине и представнике организација цивилног друштва поменутих земаља као и размени информација са Европском Комисијом (ЕК) на тему развоја и имплементације ЕУ политика у овим областима.

На радионици су учествовали представници Републике Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Косова, Турске и Албаније, као и из Европске комисије, експерти на ЕКРАН пројекту и TAIEX експерти.

ekran3Циљ ове радионице је првенствено био усмерен на размену иницијалних информација између експерата ангажованих на пројекту ЕКРАН, кординаторима управљања у области вода (из одабраних земаља региона за овај пројекат) у зајeдничком сливу реке Дрине, а везан је за израду прекограничних Планова управљања речним сливом (RBMPs - river basin management plans), као и прекограничну сарадњу и бољу имплементацију Оквирне директиве. У израду овог Плана биће укључено и значајно питање које се односи на економску анализу у складу са Оквирном директивом о водама и др. Имплементација Оквирне директиве о водама захтева развијене РБМП (Планови управљања речним сливом) и прихватљиве и ефикасане ПоМ (Програме мера) за сваки део басена. Слив реке Дрине је одабран да буде Пилот слив за потребе демонстрације тј. како је потребно прилагодити Програм мера општим и специфичним условима и захтевима земаља учесница.

Република Србија је својим веома добро попуњеним Анексима за потребе израде Пилот пројекта била пример осталим земљама учесницима на Пројекту. Такође Република Србија је кроз презентацију приказала мрежу станица мониторинга површинских и подземних вода, водна тела на сливу реке Дрине, статус квалитета свих станица на којима се ради надзорни мониторинг и др. Презентација наше земље је била једна од најбољих презентација на овом скупу јер је обухватила сва питања везана за израду овог Пилот пројекта. Учешће представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине је од великог значаја због израде Планова управљања речним сливовима и Програма мера, како за реку Дрину тако и за све будуће сливове за које ће се радити ови Планови.