Učešće na drugom godišnjem sastanku i trećoj Skrining radionici u okviru projekta EKRAN

Učešće na drugom godišnjem sastanku i trećoj Skrining radionici u okviru projekta EKRAN

ekran1Učešće na drugom godišnjem sastanku i trećoj Skrining radionici u okviru projekta EKRAN (Regionalna mreža za pristupanje u oblasti životne sredine i klimatskih promena), a u vezi izrade Pilot projekta za upravljanje slivom reke Drine u okviru Radne grupe za upravljanje vodama i kvalitet voda.

U periodu od 09.03. do 12.03.2015. godine u Podgorici održan je Drugi godišnji sastanak i održana Treća Skrining radionica u okviru projekta EKRAN (Regionalna mreža za pristupanje u oblasti životne sredine i klimatskih promena), a u vezi izrade Pilot projekta za upravljanje slivom reke Drine u okviru Radne grupe za upravljanje vodama i kvalitet voda (ECRAN - Environmental and Climate Regional Accession Network). Projekat je finansiran od strane Evropske unije, trajaće 36 meseci i ovo je nastavak projekta Regionalne mreža za pristupanje za oblast životne sredine RENA (RENA - Regional Environmental Network for Accession).

ekran2Cilj ovog projekta je jačanje regionalne saradnje između zemalja kandidata za članstvo u EU i potencijalnih kandidata u oblasti životne sredine i klimatskih promena (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, BJR Makedonija, Srbija i Turska). Projekat je namenjen jačanju regionalne saradnje između zainteresovanih strana na centralnom, lokalnom i regionalnom nivou uključujući vladine i predstavnike organizacija civilnog društva pomenutih zemalja kao i razmeni informacija sa Evropskom Komisijom (EK) na temu razvoja i implementacije EU politika u ovim oblastima.

Na radionici su učestvovali predstavnici Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Turske i Albanije, kao i iz Evropske komisije, eksperti na EKRAN projektu i TAIEX eksperti.

ekran3Cilj ove radionice je prvenstveno bio usmeren na razmenu inicijalnih informacija između eksperata angažovanih na projektu EKRAN, kordinatorima upravljanja u oblasti voda (iz odabranih zemalja regiona za ovaj projekat) u zajedničkom slivu reke Drine, a vezan je za izradu prekograničnih Planova upravljanja rečnim slivom (RBMPs - river basin management plans), kao i prekograničnu saradnju i bolju implementaciju Okvirne direktive. U izradu ovog Plana biće uključeno i značajno pitanje koje se odnosi na ekonomsku analizu u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama i dr. Implementacija Okvirne direktive o vodama zahteva razvijene RBMP (Planovi upravljanja rečnim slivom) i prihvatljive i efikasane PoM (Programe mera) za svaki deo basena. Sliv reke Drine je odabran da bude Pilot sliv za potrebe demonstracije tj. kako je potrebno prilagoditi Program mera opštim i specifičnim uslovima i zahtevima zemalja učesnica.

Republika Srbija je svojim veoma dobro popunjenim Aneksima za potrebe izrade Pilot projekta bila primer ostalim zemljama učesnicima na Projektu. Takođe Republika Srbija je kroz prezentaciju prikazala mrežu stanica monitoringa površinskih i podzemnih voda, vodna tela na slivu reke Drine, status kvaliteta svih stanica na kojima se radi nadzorni monitoring i dr. Prezentacija naše zemlje je bila jedna od najboljih prezentacija na ovom skupu jer je obuhvatila sva pitanja vezana za izradu ovog Pilot projekta. Učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je od velikog značaja zbog izrade Planova upravljanja rečnim slivovima i Programa mera, kako za reku Drinu tako i za sve buduće slivove za koje će se raditi ovi Planovi.