У Сјеници одржана презентација о имлементацији законске регулативе у области заштите вода од загађења

У Сјеници одржана презентација о имлементацији законске регулативе у области заштите вода од загађења

Још један у низу скупова у вези са имплементацијом законске регулативе у области заштите вода од загађења, са посебним освртом на пречишћавање отпадних вода у индустрији прераде млека и кланичној индустрији, одржан је 21.08.2015. године, у општини Сјеница. Скуп је одржан у просторијама „Регионалног центра за развој пољопривреде и села“ у организацији Привредне коморе Краљево и Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.

Наведени скуп одржан је са циљем  упознавања привредника, представника локалне самоуправе и других заинтересованих страна са законском регулативом у области заштите вода од загађивања, са посебним освртом на захтеве и обавезе које проистичу из Уредбе о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање. Такође, један од циљева одржаног скупа био је и  упознавање са радом и надлежностима инспекције за заштиту животне средине и могућностима примене обновљивих извора енергије у сврху заштите животне средине.

SAM_4848Представници Одељења за заштиту природних ресурса, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, упознали су присутне са законском регулативом у области заштите површинских и подземних вода од загађивања, значајом пречишћавања отпадних вода у млечној и месној индустрији, обавезама које проистичу из Уредбе о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање. Присутни су упознати и са могућностима коришћења отпадних вода у циљу производње енергије и добијања подстицајних средстава. Представник Сектора инспекције за заштиту животне средине, скупу је представио тему „Контрола испуштања отпадних вода и примена прописа“.

Након презентације, у дискусији која је уследила, представници Министарства заједно са представницима регионалне Привредне коморе Краљево, разјаснили су потенцијалне проблеме на које су указали присутни привредници и инспектори. Учесници скупа су највећу заинтересованост показали у вези са обавезама привредника које проистичу из Уредбе о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање, као и за начинима одабира адекватних технологија за пречишћавање отпадних вода.