U Sjenici održana prezentacija o imlementaciji zakonske regulative u oblasti zaštite voda od zagađenja

U Sjenici održana prezentacija o imlementaciji zakonske regulative u oblasti zaštite voda od zagađenja

Još jedan u nizu skupova u vezi sa implementacijom zakonske regulative u oblasti zaštite voda od zagađenja, sa posebnim osvrtom na prečišćavanje otpadnih voda u industriji prerade mleka i klaničnoj industriji, održan je 21.08.2015. godine, u opštini Sjenica. Skup je održan u prostorijama „Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela“ u organizaciji Privredne komore Kraljevo i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Navedeni skup održan je sa ciljem  upoznavanja privrednika, predstavnika lokalne samouprave i drugih zainteresovanih strana sa zakonskom regulativom u oblasti zaštite voda od zagađivanja, sa posebnim osvrtom na zahteve i obaveze koje proističu iz Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje. Takođe, jedan od ciljeva održanog skupa bio je i  upoznavanje sa radom i nadležnostima inspekcije za zaštitu životne sredine i mogućnostima primene obnovljivih izvora energije u svrhu zaštite životne sredine.

SAM_4848Predstavnici Odeljenja za zaštitu prirodnih resursa, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, upoznali su prisutne sa zakonskom regulativom u oblasti zaštite površinskih i podzemnih voda od zagađivanja, značajom prečišćavanja otpadnih voda u mlečnoj i mesnoj industriji, obavezama koje proističu iz Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje. Prisutni su upoznati i sa mogućnostima korišćenja otpadnih voda u cilju proizvodnje energije i dobijanja podsticajnih sredstava. Predstavnik Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine, skupu je predstavio temu „Kontrola ispuštanja otpadnih voda i primena propisa“.

Nakon prezentacije, u diskusiji koja je usledila, predstavnici Ministarstva zajedno sa predstavnicima regionalne Privredne komore Kraljevo, razjasnili su potencijalne probleme na koje su ukazali prisutni privrednici i inspektori. Učesnici skupa su najveću zainteresovanost pokazali u vezi sa obavezama privrednika koje proističu iz Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje, kao i za načinima odabira adekvatnih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda.