Триван на Скупу Кине и ЦИЕЗ о шумарству

Триван на Скупу Кине и ЦИЕЗ о шумарству

IMG-b490f871ead87b8af43ecc8e0f005ea3-VМинистар заштите животне средине Горан Триван, на отварању скупа Координационог механизма за сарадњу у шумарству између Кине и земаља централне и источне Европе (16+1), позвао је земље региона да се придруже иницијативи Србије за пошумљавање а Кину да исту акцију покрене на глобалном нивоу.

„ Позивам све представнике региона да направимо заједнички план и платформу за пошумљавање овог подручја, “ рекао је Триван. Он је навео да се на планети већ четрдесет година бавимо одрживим растом али да средња годишња температура и даље расте. Рекао је да је најбоље време за пошумљавање било пре двадесет година, да је сада задњи час и да би било добро да се читав свет угледа на Кину и искуство те земље у пошумљавању. Министар  Триван је указао на значај животне средине која прожима све облати нашег живота као и односе међу државама и нагласио велики потенцијал шума и значај пошумљавања у заштити животне средине и борби против климатских промена. „Пошумљавање је најједноставнији, најјефтинији и најефектнији начин  у борби против климатских промена,“ нагласио је министар. Указао је да су Министарство заштите животне средине, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство рударства и енергетике показала да су на заједничком задатку у очувању животне средине, борби против климатских промена и остваривању одрживог  развоја.

Заменик директора државног администратора за шумарство Кине Лиу Дуншенг је указао  на значај очувања шумског богаства и навео да  највећу  штету шумама  чини човек. Заложио се за успостављање билатералне сарадње НР Кине са земљама централне и источне Европе, посебно кроз сарадњу научних институција и предузећа, сарадњу у области шумског туризма и  сајмова шумарства.

На крају скупа министри и чланови кинеске делегације пустили су у рад заједнички пројекат – портал о климатским променама и шумарству www.china-ceecforestry.org на којем се налазе све информације о прошлим и будућим заједничким пројектима земаља "16+1".

Састанку у Палати Србија присуствовале су делегације из 16 европских земаља – Албаније, Словеније, Хрватске, БиХ, Бугарске, Чешке, Летоније, Литваније, Естоније, Румуније, Црне Горе, Словачке, Мађарске, Пољске, Македоније и Србије, као и представници Кине.