Trivan na Skupu Kine i CIEZ o šumarstvu

Trivan na Skupu Kine i CIEZ o šumarstvu

IMG-b490f871ead87b8af43ecc8e0f005ea3-VMinistar zaštite životne sredine Goran Trivan, na otvaranju skupa Koordinacionog mehanizma za saradnju u šumarstvu između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16+1), pozvao je zemlje regiona da se pridruže inicijativi Srbije za pošumljavanje a Kinu da istu akciju pokrene na globalnom nivou.

„ Pozivam sve predstavnike regiona da napravimo zajednički plan i platformu za pošumljavanje ovog područja, “ rekao je Trivan. On je naveo da se na planeti već četrdeset godina bavimo održivim rastom ali da srednja godišnja temperatura i dalje raste. Rekao je da je najbolje vreme za pošumljavanje bilo pre dvadeset godina, da je sada zadnji čas i da bi bilo dobro da se čitav svet ugleda na Kinu i iskustvo te zemlje u pošumljavanju. Ministar  Trivan je ukazao na značaj životne sredine koja prožima sve oblati našeg života kao i odnose među državama i naglasio veliki potencijal šuma i značaj pošumljavanja u zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena. „Pošumljavanje je najjednostavniji, najjeftiniji i najefektniji način  u borbi protiv klimatskih promena,“ naglasio je ministar. Ukazao je da su Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo rudarstva i energetike pokazala da su na zajedničkom zadatku u očuvanju životne sredine, borbi protiv klimatskih promena i ostvarivanju održivog  razvoja.

Zamenik direktora državnog administratora za šumarstvo Kine Liu Dunšeng je ukazao  na značaj očuvanja šumskog bogastva i naveo da  najveću  štetu šumama  čini čovek. Založio se za uspostavljanje bilateralne saradnje NR Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, posebno kroz saradnju naučnih institucija i preduzeća, saradnju u oblasti šumskog turizma i  sajmova šumarstva.

Na kraju skupa ministri i članovi kineske delegacije pustili su u rad zajednički projekat – portal o klimatskim promenama i šumarstvu www.china-ceecforestry.org na kojem se nalaze sve informacije o prošlim i budućim zajedničkim projektima zemalja "16+1".

Sastanku u Palati Srbija prisustvovale su delegacije iz 16 evropskih zemalja – Albanije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Češke, Letonije, Litvanije, Estonije, Rumunije, Crne Gore, Slovačke, Mađarske, Poljske, Makedonije i Srbije, kao i predstavnici Kine.