Светски дан вода

Светски дан вода

Данас, 22. марта обележава се Светски дан вода, а званични слоган ове године је „Вода и климатске промене и њихова нераскидива повезаност“. Овом кампањом Уједињене нације желе да подсете да је вода наш најважнији ресурс и да подигну глобалну свест о важности заштите вода, указујући на начине на које употребом и коришћењем  воде можемо помоћи у смањењу поплава, суша, несташица и загађења воде у борби против климатских промена.

Вода је наш најдрагоценији ресурс-људима, биљном и животињском свету вода је потребна како би преживели. На воду су ослоњене и све људске делатности и сектори, а посебан водни отисак остављају пољопривреда, индустрије, енергетика. Екстремни временски догађаји чине воду оскуднијом, непредвидљивијом и загађенијом.

С обзиром на ситуацију у којој се свет изненада нашао усред мера опреза због коронавируса  COVID-19, од недавно смо окружени порукама о потреби и важности прања руку како би се заштитили од новог опасног корона вируса. Вирус се проширио читавом Планетом, и до оних који у својим домовима немају пијаћу воду нити услове да оперу руке текућом водом. Запитајмо се како је њима и шта свако од нас може да учини одговорно користећи воду и водне ресурсе, осигуравајући да најсиромашнији људи не остану без ње и да свима буде боље.

Сведоци смо како се наш живот у само једном дану може из корена променити, а све те промене имају у позадини и климатске промене које доводе до нестабилности и промена у природној равнотежи, које пред цели свет стављају изазове на које, упркос развоју и савременим технологијама, није у стању сада и одмах да одговори.

Верујемо да хоће.

Србија је у региону најмање богата површинским, аутохтоним водама. Нужно је да се ови ресурси користе, али да се не искоришћавају. Прерада отпадних вода је најважнија тачка од које смо  кренули у заштити животне средине. Ако воде нису чисте, ако су загађене, онда је загађено и земљиште, онда је загађена и храна, загађене реке и потоци.

Отпочели смо са реализацијом стратешких планова Србије у области прераде отпада и отпадних вода изградњом постројења за њихову прераду и припремили  пројекно-техничку документацију за градњу нових. Припремљеним пројекатима максимално ће се помоћи реализацији  инвестиционог плана „Србија 2025“ који предвиђа и улагања  у системе за прераду отпадних вода.

Потврда стратешке опредељености и посвећености Министарства заштите животне средине и наше Владе решавању еколошких проблема и борбе са климатским променама је усвојена и у Брисел послата Преговарачка позиција за Поглавље 27 и недавно завршен Нацрт Закона о климатским променама.

Брига за здраву животну средину, за чисту воду, ваздух и земљиште је брига за човека, за здравље свих нас и будућих генерација.